Кондратюк назвала головні підсумки саміту голів парламентів G20

Кондратюк назвала головні підсумки саміту голів парламентів G20

Укрінформ
Запрошення України на саміт голів парламентів G20 свідчить про важливість українського питання для світу.

Про це у Фейсбуці написала заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк, підсумовуючи участь у саміті, передає Укрінформ.

"Делегація Верховної Ради України була вперше запрошена до участі у парламентському саміті країн «Великої двадцятки». Це говорить про те, що питання України зараз високо і гостро стоїть у світовому порядку денному. Ми вдячні парламенту Індонезії та Міжпарламентському союзу за можливість взяти в ньому участь!", - сказала Кондратюк.

Читайте також: Кондратюк зустрілась зі спікером парламенту Сінгапуру - говорили про АСЕАН та цифрову безпеку

За її словами, саміт наочно продемонстрував, що через перебування у цьому об’єднанні рф G20 не здатна ухвалювати одностайних рішень.

Водночас вона наголосила, що вигідна росії резолюція Саміту була заблокована і не прийнята. "До схвалення готувалась нейтральна версія резолюції Саміту, у якій була дуже зацікавлена росія. Ми виступили категорично проти замовчування питання російської агресії і вторгнення, незаконних фейкових референдумів та спроб анексії українських територій. У підсумку, вигідна росії резолюція Саміту була заблокована і не прийнята. Вважаю, що це добрий результат колективних зусиль української делегації та наших партнерів, зокрема активної позиціі Європарламенту, Британії, Австраліі, Іспанії", - зазначила віцеспікер.

За її словами, завдяки Саміту вдалося зламати один із головних наративів російської зовнішньої політики.

Читайте також: Кондратюк запросила країни G19 на Перший Парламентський саміт Кримської Платформи - без росії

"Ми підняли на високий рівень питання про глобальні наслідки російської агресії. Їх прямий і вкрай негативний вплив на економіку, політичну і фінансову стабільність, зростання цін, енергетичну і продовольчу безпеку, загрозу голоду... Ми дали чітко зрозуміти, що усі ці нові виклики і кризові явища - це не результат санкцій проти росії, а результат і наслідок незаконної агресії рф щодо України", - підкреслила Кондратюк.

Заступниця Голови ВР також висловила думку, що пора переглянути принципи перебування тих чи інших країн у G20.

"Країни G20 - це ті держави, чиї економіки складають понад 80% світового ВВП. Але світ змінився, і нова реальність та нові виклики потребують якісних змін у форматі та складі G20. Напевно, настав час переглянути принципи, на яких ті чи інші країни входять до «Великої двадцятки». Більше не можна зводити усе до застарілого принципу business as usual. Адже це лише народжує і плекає країн-агресорів, упевнених у власній безкарності. Очевидно, настав час розвивати такі формати, як G20, на основі спільних демократичних цінностей, дотримання прав і свобод людини, неухильного виконання норм міжнародного права. росії сьогодні не місце у «Великій двадцятці» - вона не має жодного морального права там перебувати!" - заявила вона.

Читайте також: Кондратюк закликала голів парламентів країн G20 не визнавати російські псевдореферендуми

Наступний Саміт прийматиме Індія. Він відбудеться 1 жовтня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-