У росії суд постановив виселити «Меморіал» з його приміщення

У росії суд постановив виселити «Меморіал» з його приміщення

Укрінформ
Тверський суд москви задовольнив позов прокуратури і визнав незаконною передачу офісу ліквідованої за рішенням російської влади організації "Міжнародний Меморіал" Науково-дослідному і просвітницькому центру "Меморіал".

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на ТГ-канал Товариства "Меморіал".

"Рішення суду: угоду про передачу будівлі від Міжнародного Меморіалу до НДПЦ Меморіал визнати недійсною. Це означає, що незабаром ми втратимо будинок на Каретному ряду. Нагадаємо, обвинувачення запитувало арешт майна та відчуження будівлі на користь держави", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: «Цікаве розуміння миру»: Подоляк про цьогорічну Нобелівську премію

Зазначимо, що рішення суду ухвалено в той самий день, коли стало відомо про присудження "Меморіалу" Нобелівської премії миру, поряд із білоруським правозахисником, керівником ПЦ "Вясна" Олесем Біляцьким, який нині перебуває в ув'язненні, та українським Центром громадянських свобод.

Раніше в "Меморіалі" назвали цей позов спробою рейдерського захоплення приміщення у зв'язку з тим, що "Міжнародний Меморіал" ліквідовано, а передання офісу новому власнику визнано судом незаконним, нерухомість може бути заарештована і відчужена на користь держави.

Про те, що "Меморіалу" загрожує втрата приміщення, стало відомо в середині вересня. Як повідомила тоді організація, після того, як російська влада наприкінці минулого року подала позови про ліквідацію "Міжнародного Меморіалу" - власника приміщення на Каретному ряду, - правління вирішило пожертвувати будівлю Науково-дослідному і просвітницькому центру (НДПЦ) "Меморіал". Цю організацію було засновано 1990 року, вона займалася науково-дослідницькою роботою.

Читайте також: Нюрнберг для путіна, або Як гарантувати відповідальність за воєнні злочини в Україні

29 грудня минулого року Мосміськсуд ухвалив рішення про ліквідацію правозахисного центру "Меморіал" за позовом московської прокуратури. Днем раніше Верховний суд росії ліквідував за позовом генеральної прокуратури країни міжнародне історико-просвітницьке товариство "Меморіал", також визнане в росії НКО -"іноагентом". Правозахисників звинуватили в порушенні законодавства про іноземних агентів. "Меморіал", зі свого боку, назвав дії російської влади політично вмотивованими і непропорційними. Науково-дослідного і просвітницького центру "Меморіал" ці рішення не стосувалися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-