Туреччина та Ізраїль після тривалої перерви відправляють послів у Тель-Авів та Анкару

Туреччина та Ізраїль після тривалої перерви відправляють послів у Тель-Авів та Анкару

Укрінформ
Туреччина після чотирирічної перерви призначила посла в Ізраїлі, що було обумовлено сторонами як крок для покращення двосторонніх відносин. Незадовго до цього посла в Туреччині призначив Ізраїль.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на TRT Haber.

“Було вирішено призначити послом Туреччини в Тель-Авіві Шакіра Озкана Торунлара, який обіймав посаду генерального консульства в Єрусалимі в 2010-2014 роках і посольства в Нью-Делі з січня 2017 року по травень 2021 року”, - зазначається у повідомленні.

Як відомо, у вересні комітет із призначень Міністерства закордонних справ Ізраїлю вирішив призначити послом Ізраїлю в Туреччині Іріт Ліліан, тимчасову повірену у справах посольства в Анкарі.

Серйозне охолодження відносин між Ізраїлем та Туреччиною відбулося у 2010 році, коли "флотилія свободи" спробувала прорвати морську блокаду сектора Газа і була зупинена ізраїльським спецназом. У результаті було вбито дев'ять турецьких активістів, ще 40 осіб постраждали. У 2016 році Туреччина та Ізраїль на переговорах у Римі остаточно погодили текст документа про нормалізацію відносин між двома країнами. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган оголосив про призначення посла в Ізраїлі, за день до того в Ізраїлі теж призначили свого посла в Туреччині.

Читайте також: Україна й Туреччина розглядають додаткові заходи для прискорення вивезення зерна

Чергове загострення сталося у 2018 році після оголошення Єрусалиму столицею Ізраїлю. Посол Ізраїлю в Туреччині покинув країну на невизначений термін у травні 2018 року. До цього Туреччина відкликала свого посла з Тель-Авіва для консультацій, а пізніше Ізраїль наказав турецькому консулу в Єрусалимі виїхати також на невизначений термін. Міністерство сільського господарства заморозило імпорт сільськогосподарської продукції з Туреччини.

У грудні минулого року президент Туреччинизаявив, що Туреччина хоче покращити свої відносини з Ізраїлем. 10 березня цього року прем'єр-міністр Бенджамін Нетаньяху повідомив, що Ізраїль бере участь у переговорах з Туреччиною щодо природного газу в східному Середземному морі.

У березні 2021 року ЗМІ повідомили, що Туреччина готова направити свого посла в Тель-Авів, якщо Ізраїль направить свого посла до Анкари.

17 серпня цього року Туреччина та Ізраїль вирішили максимально розширити дипломатичні відносини та призначити послів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-