Спадщина і війна: досвід і висновки 225 днів

Спадщина і війна: досвід і висновки 225 днів

Укрінформ
7 жовтня, 12:30 - брифінг на тему: «Спадщина і війна: досвід і висновки 225 днів».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Катерина Чуєва - заступниця міністра культури та інформаційної політики України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Україна спільно з Польщею розробила проєкт із моніторингу зруйнованих пам'яток у двох областях - МКІП

Під час війни в Україні активізувалася міжнародна співпраця у сфері пам'яткоохоронної діяльності, а також її реформа всередині країни.

Про це сказала заступниця міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Один із проєктів, який найближчим часом впровадять, розроблений спільно з польськими Міністерством культури та Національним інститутом спадщини. Він стосується моніторингу пошкоджених і зруйнованих пам'яток у Київській та Чернігівський областях, із залученням місцевих фахівців, зокрема археологів", - сказала вона.

За словами Чуєвої, такі проєкти є важливими для України, оскільки європейські країни можуть поділитися досвідом впровадження методів моніторингу, застосованого в гарячих точках, зокрема на Близькому Сході.

Водночас заступниця міністра зауважила, що війна виявила прогалини у пам'яткоохоронній системі.

"Протягом останніх 30 років ми спостерігали деструкцію системи охоронної спадщини. Стан історичних міст із забудовою, пограбовані археологічі пам’ятки на всіх територіях, включно з Кримом, яскраво ілюструють те, що відбувалося з цією сферою. Наразі ми прагнемо змінити нормативну базу та щоденні практики", - зазначила вона.

Чуєва анонсувала, що незабаром у МКІП буде призначено нового голову департаменту культурної спадщини. Управління дозвільно-погоджувальної документації при МКІП очолить Наталія Войцещук - екскерівник заповідника “Древній Звенигород”.

"Вона буде перебудовувати процеси, що пов’язані з рутинними та мало видимими процедурами, але конче необхідними для функціонування системи охорони спадщини: погодженням проєктів, дозволами на земляні, підривні, реставраційні, археологічні роботи", - сказала Чуєва.

МКІП розраховує отримати від нової команди якісну й швидку нову роботу, зазначила вона, додавши, що під час реформи буде застосовуватися європейський досвід у пам'яткоохоронній сфері.

Як повідомлялося, на сьогодні в Україні зафіксовано понад 500 епізодів воєнних злочинів рф проти культурної спадщини.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявляв, що Україна наразі не володіє точною інформацією про кількість викрадених російськими військовими культурних цінностей.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-