На Харківщині виявили вже 22 катівні, влаштовані росіянами

На Харківщині виявили вже 22 катівні, влаштовані росіянами

Укрінформ
На деокупованій території Харківщини правоохоронці виявили та оглянули вже 22 катівні, влаштовані окупантами.

Про це повідомив на брифінгу в Kharkiv Media Hub начальник Слідчого управління ГУ Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов, передає кореспондент Укрінформу.

«Будинок в Пісках-Радьківських – це вже 22-га катівня, яку ми встановили та оглянули на деокупованій території Харківської області. Майже у всіх містах і великих населених пунктах, де базувалися військові частини російської армії, облаштовували місця утримання цивільних і військовополонених. Найпоширенішими способами катування були: пропускання електричного струму, сильне побиття палицями та іншими предметами, є факти здирання нігтів та інші жахливі тортури, в тому числі з використанням протигаза для удушення», - розповів керівник Слідчого управління.

За словами Болвінова, зокрема в Ізюмі, у відділі поліції загарбники піддали тортурам 67-річного пенсіонера.

«Пенсіонер, 67-річний, який працював шліфувальником у місті Ізюм. Коли по місцю дислокації військових рф було завдано удар, його назвали наводчиком. 29 серпня його забрали силоміць із місця мешкання, доставили до будівлі поліції, де було облаштовано катівню», - зазначив головний слідчий області.

Пенсіонер розповів правоохоронцям, що російські військові приставляли до його скроні пістолет, вимагаючи сказати, кому він передавав координати, потім поставили на коліна та зламали руку, били по тулубу та п’ятах, засунули під шкіру в ділянці лопаток велошпиці, продовжуючи допит, далі били, допоки чоловік не втратив свідомість.

«Тортури тривали близько двох годин. Далі його відтягли в камеру та кинули без свідомості. В чоловіка був внутрішній крововилив. Також зафіксовано відкритий перелом руки та інші тілесні ушкодження. Зараз цей чоловік знаходиться в одному з лікувальних закладів міста Харкова. Стан його стабільний. Це лише один приклад. На жаль, таких історій дуже багато. Всі вони кричущі», - зазначив Болвінов.

Читайте також: Лубінець про катівні на Харківщині: Світ має створити трибунал для росіян

У катівні, облаштованій росіянами у приватному будинку в селі Піски-Радьківські Ізюмського району на Харківщині, виявили куртки та жетон військовослужбовців ЗСУ.

За даними Болвінова, приватний будинок, в якому російська армія влаштувала штаб-катівню, розташовується неподалік селищної ради та клубу в центрі села.

За попередньою інформацією правоохоронців, близько десяти військовослужбовців російської армії перебували постійно в цьому домоволодінні, заїхали в будинок без згоди власника, також забрали два автомобілі для користування.

«В ході огляду домоволодіння ми встановили підвал з похідними східцями, і на глибині приблизно два метри знаходилася кімната підвалу розміром приблизно півтора на два з половиною метра. В цьому підвалі російські військовослужбовці утримували цивільних людей і полонених і відносно них вчиняли тортури. В нас є свідки, які дають інформацію, що з території домоволодіння вони чули крики, благання випустити, іноді люди просилися в туалет. Іноді після таких криків місцеві мешканці чули автоматні черги, після чого крики замовкали», - розповів Болвінов.

У домоволодінні правоохоронці вилучили: зав’язки – пластикові та тканинні; фалоімітатор; аркуш паперу та чорнові записи зі свідченнями військовополонених; телефон; марлю з речовиною бурого кольору, імовірно кров’ю; військові куртки, попередньо, схожі на форму військовослужбовців ЗСУ; жетон військовослужбовця Збройних сил України, протигаз, недопалки, 16 слідів пальців рук та пластиковий контейнер із зубними протезами жовтого та сірого кольору та залишками зубів.

«Зубні протези належним чином оглянуті, упаковані та направлені до експертної установи відповідно до постанови слідчого про призначення молекулярно генетичної експертизи, простіше кажучи – для виявлення ДНК-профілю та встановлення, кому саме належать залишки цих зубів. Інформація, яка є в публічному доступі, про відношення цих зубів до ймовірного власника-дантиста перевіряється», - зазначив керівник Слідчого управління.

За наявною інформацією, група військових, які знаходилися в цьому будинку-катівні, виконували свої злочинні дії не тільки на території села Піски-Радьківські, а й на прилеглих територіях.

«Вони затримували людей за порушення комендантської години, називали цивільних наводчиками та поміщали до підвалу, де катували й били», - додав Болвінов.

Як повідомлялося, після звільнення Борівської громади на Харківщині в селі Піски-Радьківські, за свідченнями місцевих мешканців, виявили катівню. В поліції заявили, що їм відомі імена військових, яких піддавали там тортурам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-