Ізюм після деокупації: гуманітарна та оперативна ситуація у місті, відновлення життя в Ізюмі

Ізюм після деокупації: гуманітарна та оперативна ситуація у місті, відновлення життя в Ізюмі

Укрінформ
6 жовтня, 13:00 - брифінг на тему: «Ізюм після деокупації: гуманітарна та оперативна ситуація у місті, відновлення життя в Ізюмі».

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Володимир Мацокін - заступник Ізюмського міського голови (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Ізюмі вже є сталий зв’язок та інтернет, підключення електрики ускладнене через замінування - міськрада

У визволеному місті Ізюм Харківської області два дні тому з’явився сталий мобільний зв’язок та інтернет, підключення електрики ускладнене через замінування. Люди почали отримувати будівельні матеріали.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ повідомив заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін.

«Гуманітарна допомога є в достатній кількості. Її вистачає, вона різноманітна. Сьогодні ми вже переходимо до стадії, коли вже надходять будівельні матеріали і розподіляються між жителями – для (відновлення) дахів, вікон, підготовки до зими. Два дні тому з’явився сталий мобільний зв'язок та інтернет», - сказав Мацокін.

За його словами, у громаді ведуться й роботи з відновлення електропостачання. "Очікуємо, що до міста надійде електричний струм наприкінці цього тижня або на наступному, тому що роботи для Харківобленерго весь час ускладняються тим, що опори і мережі потужно заміновані", - зазначив посадовець.

Щодо оголошеної евакуації через неможливість провести опалювальний сезон ажіотажу влада не спостерігає - за минулий тиждень надійшло лише 15 заяв.

«Люди відкладають, вони чекають. Зараз люди в багатоповерхівках у центрі міста не живуть, вони переселилися в приватний сектор і чекають, як буде вирішуватися питання зі світлом і газом, тому що це суттєво вплине на їхнє рішення щодо евакуації», - сказав Мацокін.

Він зазначив, що у місто повертаються підприємці, які планують поновити свою роботу й надавати послуги населенню. Відкриття сфери обслуговування також залежить від відновлення електро- та газопостачання.

За оцінкою заступника міського голови, місто на шляху до відновлення.

«ДСНС у місті працюють просто героїчно. Вже багато розібрано завалів, активно йде розмінування. Роботи ще дуже й дуже багато в цьому плані, але кожен день є поступовий рух і поступове відновлення», - зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, 22 вересня Мацокін заявив, що часткової евакуації з Ізюму не уникнути, оскільки масштабні руйнування критичної інфраструктури та багатоповерхової житлової забудови не дозволять провести опалювальний сезон. Центр міста зруйнований на 90%.

Від початку березня Ізюм зазнавав масованих обстрілів і авіаударів. 2 квітня місто повністю захопили російські війська.

ЗСУ визволили Ізюм 10 вересня. У місті виявили шість катівень, влаштованих загарбниками.

У знищеній Кам’янці під Ізюмом, де пройшла лінія фронту, залишилося 10 жителів з-понад тисячі

У селі Кам’янка Ізюмської громади Харківської області, де в березні пройшла лінія фронту, залишилося 10 жителів із 1150, населений пункт повністю знищено.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ розповів заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін.

«Це село було сучасне, де будинок культури був кращий, ніж у місті Ізюм, хороший ліцей, село було організоване на дуже високому рівні, там був міцний старостат. Будівель і інфраструктури не існує. За нашими даними, на сьогодні в селі проживають десять членів нашої громади. Вони сьогодні охоплені гуманітарною допомогою. Їм, як і всі жителям громади, запропонована евакуація», - повідомив Мацокін.

За його словами, в селі продовжують працювати рятувальники, які розбирають завали будинків.

«На жаль, учора знайшли тіло жінки. І ці завали ще будуть розбиратися, бо села не існує, воно стерте з лиця землі. Багато на себе прийняв Ізюм, але ще більше на себе прийняла Кам’янка ударів рашистів», - сказав заступник міського голови.

Як повідомляв Укрінформ, через село Кам’янка, розташоване за 7 кілометрів від Ізюма на трасі М03 (дорога на російський Ростов і українську Донеччину), в березні проходила лінія фронту, там тривали запеклі бої. Населений пункт війська рф обстрілювали з танків та артилерії, завдали численних авіаударів. Поки точно не відомо, скільки жителів загинуло.

5 жовтня правоохоронці повідомили, що в підвалі одного з будинків виявлено муміфіковані останки двох чоловіків.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-