Аббас не став вибачатися за теракт на Олімпіаді-72 у Мюнхені

Аббас не став вибачатися за теракт на Олімпіаді-72 у Мюнхені

Укрінформ
Президент Палестини Махмуд Аббас роздратував канцлера ФРН Олафа Шольца під час спільної пресконференції у Берліні після двосторонніх перемовин. 

Аббас у відповідь на запитання, чи хоче він вибачитися за теракт під час Олімпіади-1972 року в Мюнхені, звинуватив Ізраїль у «Голокості» проти палестинців. Німецькі ЗМІ відразу охарактеризували це як скандал. Про це передає кореспондент Укрінформу.

«Ізраїль вчинив 50 масових вбивств у 50 палестинських населенних пунктах з 1947 року по сьогоднішній день. 50 масових вбивств, 50 актів «Голокосту», – заявив Аббас. За його словами, ізраїльська армія щодня вбиває палестинців.

Обвинувачення на адресу Тель-Авіва лунали протягом усього виступу Аббаса, який назвав політику Ізраїлю «системою апартеїду щодо палестинців», яка не сприяє миру та стабільності в регіоні. При цьому він запевнив, що палестинці «повністю відкидають тероризм і насильство» і чинять виключно мирний супротив. Палестина, зазначив її лідер, перебуває під окупацією 77 років, і цьому має бути покладений кінець, світ має визнати Палестину суверенною державою з правом члена в ООН.

«Я хочу чітко сказати на цьому етапі, що я не використовую слово апартеїд і що я не вважаю правильним описувати за його допомогою ситуацію», — відповів Шольц, який виглядав відверто роздратованим. Ще до того, як слово взяв Аббас, канцлер заявив, що близькосхідний конфлікт може бути вирішений лише переговорним шляхом на основі принципу «двох держав» і запевнив гостя, що Німеччина залишатиметься надійним партнером Палестинської автономії.

Переговори Шольца з Аббасом пройшли у відомстві канцлера ФРН 16 серпня. Німеччина вважає своїми партнерами як Ізраїль, так і Палестинську автономію.

Читайте також: Перемир’я між Ізраїлем та Палестиною закінчилось, у Наблусі - збройні сутички

Під час Олімпійських ігор у Мюнхені в 1972 році членами терористичної палестинської організації «Чорний вересень» було скоєно теракт, жертвами якого стали 17 осіб — 11 членів ізраїльської олімпійської збірної (4 тренери, 5 учасників змагань та двоє суддів) і один 5 з 8 терористів, які були вбиті спецназом у ході спроби звільнення заручників у ході спецоперації, проведеної 6 вересня. Після штурму терористи підірвали гелікоптер, у якому перебували заручники. Трьох уцілілих терористів було захоплено, але пізніше звільнено Західною Німеччиною після захоплення «Чорним вереснем» авіалайнера компанії Lufthansa.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-