Рада планує спростити бізнесу доступ до судових процедур банкрутства

Рада планує спростити бізнесу доступ до судових процедур банкрутства

Укрінформ
Верховна Рада планує спростити доступ суб'єктів господарювання, які стали неплатоспроможними через російську агресію, до судових процедур банкрутства.

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Телеграмі, за прийняття відповідного законопроєкту №7442 за основу проголосували 229 депутатів, передає Укрінформ.

Згідно із пояснювальною запискою до проєкту закону «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства щодо застосування процедур банкрутства у період дії воєнного стану», документ пропонує встановити форму, порядок направлення та надання відповіді/інформації на запит арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією майна), який здійснює повноваження у справі про банкрутство. Передбачене забезпечення вимог кредиторів за рахунок арешту майна не лише боржника, а й майна осіб, які несуть з боржником субсидіарну чи солідарну відповідальність.

Документ передбачає, що на період дії воєнного стану та протягом шести місяців з дня його припинення або скасування, збори та комітет кредиторів можуть проводитися дистанційно, а господарський суд зможе продовжувати строки проведення засідань. Пропонується зупиняти нарахування відсотків на зобов’язання боржника перед кредиторами, які реструктуризовані згідно з планом санації чи плану реструктуризації боргів.

Читайте також: Рада пропонує надати владі на місцях можливість закупівель за спрощеною процедурою

Крім того, справу про банкрутство (неплатоспроможність), коли неплатоспроможність зумовлена бойовими діями, може бути відкрито за заявою боржника без виплати авансової винагороди арбітражному керуючому на депозитний рахунок суду. При цьому боржник та арбітражний керюючий повинні будуть укласти угоду про виконання керуючим повноважень у справі про банкрутство (неплатоспроможність) до її закриття з оплатою винагороди, умови якої визначатимуться даною угодою.

Як повідомлялося, за даними Міністерства юстиції, станом на травень і від початку повномасштабного вторгнення росії 57 боржників визнано банкрутами, серед них 21 фізична та 36 юридичних осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-