Рада пропонує надати владі на місцях можливість закупівель за спрощеною процедурою

Рада пропонує надати владі на місцях можливість закупівель за спрощеною процедурою

Укрінформ
Верховна Рада підтримала внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо спрощення організації та проведення процедур закупівель за рахунок коштів бюджетів місцевого самоврядування.

Як передає Укрінформ, за ухвалення відповідного законопроєкту №6537 за основу проголосували 259 народних депутатів.

Документ передбачає можливість застосувати спрощену процедуру закупівель за рахунок коштів бюджетів місцевого самоврядування насамперед та виключно для потреб функціонування установ та закладів охорони здоров’я, освіти та соціальної сфери.

Статтю 3 чинного закону про публічні закупівлі пропонується доповнити новою частиною, встановивши, що спрощені закупівлі застосуються у разі придбання замовником за рахунок коштів бюджетів місцевого самоврядування товарів, робіт і послуг, визначених цією частиною, вартість яких не перевищує 500 тис. грн.

Читайте також: Рада спростила бюджетні процедури в умовах воєнного стану для місцевого самоврядування

До таких товарів, робіт і послуг належать: паливні та мастильні матеріали, природний газ, електрична та теплова енергія, вугілля та інші види твердого палива виключно для потреб функціонування установ та закладів охорони здоров’я, освіти та соціальної сфери, що перебувають у комунальній власності, та у разі, якщо у замовника виникла нагальна потреба здійснити додаткову закупівлю на строк не більше 6 місяців.

Цей абзац не застосовується до укладення договору з постачальником «останньої надії» на постачання електричної енергії або природного газу.

Також до товарів, які можна буде закуповувати за спрощеною процедурою коштом місцевих бюджетів, належать харчові продукти виключно для потреб установ та закладів охорони здоров’я, освіти та соціальної сфери, що перебувають у комунальній власності.

При цьому, якщо було подано дві та більше пропозиції, перевага надається тому учаснику, який зареєстрований на території відповідної територіальної громади, за умови, що ціна за одиницю товару не перевищує 10% порівняно з ціною іншого учасника.

Читайте також: Органи місцевого самоврядування запрацювали майже у 70% звільнених населених пунктів

Для узгодження норм цього закону відповідні зміни пропонується внести до терміну «спрощена закупівля» стосовно порогу її застосування у вище згаданих випадках - 500 тис. гривень.

Як повідомляв Укрінформ, у Комітеті Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності розглядають законопроєкт №7547, який передбачає кримінальну відповідальність за участь у державних закупівлях російських та білоруських компаній, що перебувають під санкціями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-