Заборона віз для росіян: у країнах Північної Європи зважують аргументи

Заборона віз для росіян: у країнах Північної Європи зважують аргументи

Укрінформ
У Європі триває обговорення питання щодо заборони видачі віз російським туристам, але досягти консенсусу буде непросто.

Це випливає з заяв лідерів Німеччини та держав Північної Європи на брифінгу в Осло після засідання Північної ради, передає кореспондент Укрінформу.

Зокрема, канцлер ФРН Олаф Шольц заявив: «Для нас усіх було важливим рішення запровадити санкції проти тих, хто несе відповідальність за війну, проти олігархів, які отримують прибутки від путінського режиму, і ми будемо продовжувати це робити. Але я не думаю, що це війна народу росії. Це – путінська війна, і ми повинні бути чіткими в цьому питанні».

Читайте також: Перший крок до бунту: в ОП пояснили, навіщо потрібен «візовий бан» для росіян

Водночас він визнав наявність «можливостей для маневру в окремих країнах» і продовження дискусії на європейському рівні щодо подальших кроків. При цьому канцлер зауважив, що чимало росіян, які не згодні з режимом, намагаються виїхати з росії, і їхнє становище, на його думку, не слід ускладнювати.

Натомість глава уряду Фінляндії Санна Марін заявила: «Нормальні росіяни не починали цю війну, але водночас ми повинні усвідомлювати, що вони її підтримують. Я думаю, це просто несправедливо, що громадяни рф можуть вільно подорожувати в Європі, в Шенгенському просторі ... як туристи в той час, коли росія вбиває в Україні мирних людей».

Читайте також: Зеленський про візові обмеження для росіян: Не можна перетворювати Європу на супермаркет

На її переконання, дискусію треба продовжувати на рівні Ради Європи, країн Шенгенської зони.

Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен зауважила, що «це важлива дискусія, і ми повинні мати можливість вести її».

А прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере нагадав, що його країна підтримала суворі санкції, запроваджені у ЄС, які обмежили можливість багатьом росіянам в’їжджати в Європу. Він підтвердив, що Норвегія бере участь і у нинішній дискусії та буде готова підтримати «загальні заходи».

Своєю чергою прем’єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон зазначила, що Німеччина і Фінляндія мають дуже сильні аргументи, які зважить її країна, що ще не прийняла остаточного рішення. Водночас вона підкреслила, що найкращим виходом був би "спільний європейський підхід".

Читайте також: Президент Латвії: Зупинка видачі туристичних віз росіянам може стати додатковою санкцією

Канцлер ФРН узяв участь у зустрічі Ради міністрів північних країн, яка відбулась в Осло. До цього форуму належать Данія, Швеція, Фінляндія, Норвегія та Ісландія. Під час заходу обговорювалися військово-економічне співробітництво, співпраця в контексті НАТО та Європейської економічної зони, вплив російської війни проти України на енергобезпеку та економіку регіону тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-