Оперативна ситуація на Півдні та у Чорному морі

Оперативна ситуація на Півдні та у Чорному морі

Укрінформ
15 серпня, 13:00 - брифінг на тему: “Оперативна ситуація на Півдні та у Чорному морі”.

Організатори: Медіа Центр Україна — Укрінформ.

Спікер: Наталя Гуменюк - начальник об'єднаного координаційного пресцентра сил оборони півдня України (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. 

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Ситуація у Чорному морі стабільна – речниця Сил оборони півдня

У Чорному морі наразі ситуація спокійна і стабільна, "зернові коридори" працюють.

Про це повідомила начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталя Гуменюк на брифінгу у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"У Чорному морі ситуація досить спокійна і стабільна, оскільки все ж таки забезпечується функціонування "зернових коридорів" під міжнародними гарантіями і моніторингом Стамбульського координаційного центру. Ці гарантії працюють наразі і судна прямують без будь яких перешкод", - сказала вона.

Водночас Гуменюк зауважила, що загроза залишається, ракетоносії ворожого флоту перебувають на бойовому чергуванні.

Як повідомлялося, у Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають 3 ворожі носії крилатих ракет «Калібр», загальний залп – 24 ракети.

Через шторм на морі зберігається висока мінна небезпека - Гуменюк

Військові закликають громадян не ігнорувати питання мінної безпеки у морі, бо через шторм міни зміщуються.

Про це сказала начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Мінна небезпека зараз дуже висока, оскільки море штормить, і після шторму багато мін може бути зміщена зі свого місця», - сказала Гуменюк.

Крім того, не відомо, які саме міни використовує ворог. «Ми не знаємо, якими саме мінними пристроями було заміновано море. Тому не знаємо, що до берегів приносить», - додала речниця.

Стосовно трагічного випадку в Затоці, Гуменюк повідомила, що працює слідча оперативна група, і остаточні висновки про те, що саме спрацювало, ще будуть зроблені. «Але факт залишається фактом. Ми маємо дві смерті, двох поранених», - сказала вона.

Гуменюк зауважила, що рух мін некерований. «Ми ведемо спостереження, і у випадку виявлення заздалегідь попереджаємо про це. Але є випадки, коли міни і вибухові пристрої замулюються у дно, і тоді неможливо їх відстежити», - сказала вона і уточнила, що всі ділянки біля портів відстежуються Адміністрацією морських портів для висновку про те, наскільки надалі їх небезпечно використовувати.

Як повідомлялось, 29 липня мале гідрографічне судно «Шляховик», що належить Держгідрографії, зазнало пошкоджень при зіткненні з міною в українському гирлі Бистре, яке з’єднує Дунай із Чорним морем. Жертв немає, проводяться ремонтні роботи.

Ворог не здатний просуватися суходолом на півдні держави, завдає ракетних ударів – Гуменюк

Ситуація на півдні України досить напружена, але контролюється силами оборони. Загарбники не здатні просуватися суходолом.

Про це розповіла начальник об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталя Гуменюк на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Окупанти не здатні просуватися суходолом на півдні держави, навіть не намагаються висувати таких спроб, останню добу зокрема. Але практикують авіаційні удари, реактивну артилерію, якою обстрілюють тилові населені пункти, зокрема Миколаїв, Нікополь, Марганець», - поінформувала Гуменюк.

За її словами, ЗСУ продовжує утримувати вогневий контроль над усіма транспортними та логістичними артеріями півдня. Залежність від цих транспортних сполучень у росіян дуже велика, бо вони не мають можливості привозити боєприпаси. Завдані силами оборони удари по мостах не дають можливості ворогу використовувати останні для перевезення важкої техніки.

Гуменюк додала, що після ударів ЗСУ по мостах через Дніпро командний склад рф дуже швидко переміщується на лівий берег.

«Зафіксовані факти, що після завдання нами уражень, зокрема по командно-спостережних, по командних та передових пунктах окупаційних військ, дуже швидко їхній командний склад переміщується у напрямку «за міст», як у них це зараз називається. Тобто переміщуються на лівий берег, щоб не опинитись обмеженими у способах переміщення на більш безпечну територію», - сказала речниця.

Як повідомлялося, у Херсонській області “керівництво” загарбників передислоковується до Мелітополя. У ніч проти 14 серпня Збройні сили України завдали чергового удару по Антонівському мосту в тимчасово захопленому Херсоні.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-