Посуха в Європі може стати найгіршою за останні 500 років

Посуха в Європі може стати найгіршою за останні 500 років

Укрінформ
За прогнозами експертів, цьогорічна посуха може стати найгіршою на Європейському континенті за останні 500 років.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Безпрецедентна посуха вразила майже половину Європейського континенту, спричинивши пересихання річок, масштабні лісові пожежі та завдавши значних екологічних і економічних збитків.

Повідомляється, що причиною посухи стала майже повна відсутність істотних опадів у Західній, Центральній та Південній Європі впродовж останніх двох місяців. За прогнозами експертів, посушливий період триватиме й надалі.

Через посуху деякі європейські країни ввели обмеження на використання води, а судноплавство на Рейні та Дунаї опинилося під загрозою. Найближчими днями рівень води у Рейні може досягти критично низьких показників, що ускладнить транспортування вантажів, зокрема вугілля та бензину.

Читайте також: Прем'єр Франції через історичну посуху закликала французів берегти воду

Рівень води в По, найдовшій річці Італії, настільки низький, що баржі та човни, які затонули десятиліття тому, знову спливають на поверхню. Багато річок у Франції та Іспанії пересохли повністю. Посуха також торкнулася півдня Англії, де в липні випало лише 10% середньомісячної кількості опадів. Британські пожежники борються з небувалою кількістю займань трави, а у Франції тривають масштабні лісові пожежі.

Цього тижня Об’єднаний дослідницький центр Європейської комісії попередив, що найближчими тижнями ситуація погіршиться, і посуха потенційно вразить 47% території континенту.

За словами старшого наукового співробітника Європейської обсерваторії посух Андреа Тореті, посуха 2018 року була найгіршою в Європі за останні 500 років, але масштаби цьогорічної посухи її перевершать. На його думку, існує високий ризик того, що посушливий період в Центральній та Західній Європі, а також у Великій Британії, триватиме наступних три місяці.

Поточна ситуація є результатом тривалих періодів сухої погоди, викликаної змінами світових погодних систем, сказав метеоролог Пітер Хоффманн з Потсдамського інституту дослідження впливу клімату.

«Влітку ми відчуваємо це найбільше», - зазначив він, додавши, що насправді тривалість посушливих періодів зростає впродовж усього року.

За його словами, зміна клімату зменшила різницю температур між регіонами, послабивши сили, які рухають струменевий потік, що приносить до Європи вологу атлантичну погоду.

Читайте також: Молдова запроваджує надзвичайну ситуацію через посуху

Як повідомляв Укрінформ, на початку серпня понад 100 муніципалітетів Франції через посуху залишилися без питної води.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-