У Зеленського вимагають від рф звільнити викраденого на Херсонщині екскомандира «Славутича»

У Зеленського вимагають від рф звільнити викраденого на Херсонщині екскомандира «Славутича»

Укрінформ
Представництво Президента в АРК вимагає від рф звільнити викраденого у липні на Херсонщині і вивезеного у Сімферополь колишнього командира розвідувального корабля ВМС ЗСУ «Славутич» Олексія Кисельова.

Про це повідомляється на сторінці установи у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Представництво засуджує черговий злочин окупантів щодо громадянина України, активіста, волонтера, військового пенсіонера, колишнього командира розвідувального корабля ВМС ЗСУ «Славутич» Олексія Кисельова", - йдеться у дописі.

В установі нагадали, що 22 липня російські силовики просто на вулиці Генічеська викрали Олексія Кисельова, вдарили, зв’язали, заштовхали в мікроавтобус і повезли на обшук до його будинку. Весь час із голови військового не знімали мішок і забороняли пересуватися, тож чоловік не знає, чи вилучили щось із його майна.

За інформацією представництва, після незаконного обшуку Кисельова допитували в будівлі професійного техучилища №17, де зараз базується підрозділ росгвардії. "Там затриманого до 25 липня включно били та катували електричним струмом, двічі на добу по дві години", - зазначають в установі.

Повідомляється, що 27 липня Кисельова відвезли на адмінмежу з окупованим Кримом і передали працівникам фсб, які перевезли українського військового до Сімферополя.

"Ще два дні його допитували, били по голові та електрошокером – “змушували зізнатися в тероризмі і нібито причетності до кримськотатарського добровольчого батальйону імені Нарімана Челебіджихана та спеціальної групи під керівництвом представника Президента у Криму у 2010 році Сергія Куніцина”, розповісти про розміщення зброї та особового складу генічеської тероборони. Увесь цей час незаконно ув’язненого були зв’язані руки, а голова замотана футболкою", - наголошують у представництві Президента в АРК.

Зазначається, що 29 липня окупаційний Київський районний суд Сімферополя заарештував Кисельова на два місяці.

Представництво Президента України в АРК вимагає від рф негайно скасувати незаконну ухвалу, припинити тортури та незаконні арешти українських громадян.

"Закликаємо міжнародну спільноту відреагувати на чергову нечувану несправедливість підконтрольних рф окупаційних адміністрацій та посилити тиск на країну-агресорку. Політичні переслідування, репресії та незаконні вироки на тимчасово окупованій території Криму повинні негайно припинитися, а всі винні мають понести відповідальність за скоєння злочинів, що неможливо без повної деокупації Криму", - заявили в установі.

Читайте також: Боцману, який перейшов на бік росії, повідомили про підозру у держзраді

Як повідомлялося, про викрадення колишнього капітана корабля “Славутич” поінформував його син Артем Кисельов.

Загарбники інкримінують Олексію Кисельову участь у неіснуючому «незаконному збройному формуванні батальйон імені Номана Челебіджихана» (ч.2 статті 208 КК рф).

1 серпня прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного затримання російськими військовими українця на адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом та поміщення його до слідчого ізолятора Сімферополя. Дії окупаційних правоохоронців та суддів кваліфіковані за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Олексій Кисельов народився 2 лютого 1964 року, був командиром корабля управління «Славутич» ВМСУ, після відставки у званні капітана 1-го рангу займався громадською та підприємницькою діяльністю у Севастополі. Після окупації Криму рф у 2014 року виїхав у Генічеськ. Є одним із засновників ГО «Переселенець-СОС» – організації, що опікується правами внутрішньо переміщених осіб з Криму та сходу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-