Нацслужба здоров'я нагадала, чим небезпечна краснуха та як захиститися

Нацслужба здоров'я нагадала, чим небезпечна краснуха та як захиститися

Укрінформ
Національна служба здоров’я України розповіла, чим небезпечна хвороба краснуха і як від неї вберегтися.

Про це інформує у Телеграмі Національна служба здоров’я України, передає Укрінформ.

"Це вірусне інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом та супроводжується червоним висипом на всьому тілі.

Інфікована людина починає виділяти вірус ще за 1-2 тижні до початку хвороби", - застерігають у НСЗУ.

Там інформують, що симптомами краснухи є: рожевий або червоний висип на обличчі та тулубі; збільшення лімфатичних вузлів; гарячка до 39 градусів; кон’юктивіт; нежить та головний біль.

Читайте також: Moderna почала дослідження ймовірної вакцини проти віспи мавп

Найнебезпечнішою краснуха є для вагітних, оскільки при інфікуванні, особливо в першому триместрі, є висока ймовірність передати хворобу плоду (90%). Це може призвести до викидня, мертвонародження або народження дитини із синдромом вродженої краснухи.

«Єдиною надійною профілактикою краснухи є вакцинація. Щеплення проти краснухи входить у Національний календар вакцинації та є безоплатним в Україні. Календар передбачає два щеплення: в 1 рік — перша доза; у 6 років — друга доза», - наголошують в НСЗУ та інформують, що щеплення проводять трикомпонентною вакциною КПК, яка забезпечує захист від кору, паротиту (свинки) та краснухи.

Читайте також: Головний санлікар розповів переселенцям, як зробити планові щеплення

Як повідомляв Укрінформ, незважаючи на війну, батьки новонароджених можуть отримати необхідні медичні послуги для немовлят безоплатно, згідно з Програмою медичних гарантій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-