Існує загроза підтоплення Каховки та Херсона через дії росіян – Генштаб

Існує загроза підтоплення Каховки та Херсона через дії росіян – Генштаб

Укрінформ
Загарбники захоплюють ядерні й об’єкти критичної інфраструктури, розгортаючи на них пункти управління своїми військами. Водночас ці об'єкти не підтримуються в належному стані, тож через дії росіян під загрозою підтоплення опинились мешканці Нової Каховки і Херсона.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов.

«Окремо хочу наголосити, що рф з першого дня вторгнення в Україну підступно вчиняє воєнні злочині. Атака та захоплення об’єктів ядерної інфраструктури, а саме Чорнобильської та Запорізької АЕС, а також Каховської електростанції є прямим порушенням статті 56 протоколу до Женевської конвенції 1949 року… Окрім того, на порушення цього протоколу після захоплення зазначених об’єктів на них або в безпосередній близькості були розгорнуті пункти управління окружного та адміністративного рівня», - повідомив Громов.

За його словами, на Каховській ГЕС розгорнутий один з пунктів управління Південного військового кругу, а також 49-ї армії противника.

Читайте також: Депутату Херсонської облради заочно повідомили про підозру в колабораціонізмі - ОГП

Представник Генштабу зазначив, що при цьому загарбники не приділяють уваги підтриманню захоплених об’єктів у безпечному стані, що може призвести до екологічної катастрофи.

«На даний час на захопленій Каховській гідроелектростанції скидаються великі обсяги води, оскільки не працюють 2 гідроагрегати, які окупанти не дають змоги відремонтувати. Це все призвело до часткового затоплення Нової Каховки - набережної та міського парку. Під загрозою перебувають навколишні села та окуповане місто Херсон», - зазначив Громов.

Читайте також: У Генштабі не виключають, що росія вдаватиметься до провокацій у Придністров’ї

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України - повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють та бомбардують міста й села України, катують і вбивають мирне населення. США, ЄС та інші країни ввели та продовжують запроваджувати санкції проти росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-