Макрон і Ердоган шукатимуть рішення для експорту українського зерна

Макрон і Ердоган шукатимуть рішення для експорту українського зерна

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган обговорили ситуацію в Україні — як щодо російської воєнної агресії, так і стосовно пошуку можливості експорту українських зернових.

Як повідомляє Укрінформ із посиланням на Єлисейський палац, про це йшлося під час телефонної розмови двох президентів.

Зазначається, що обговорення було зосереджено на темі війни в Україні, аби скоординувати дії з метою досягнення припинення вогню та повернення до поваги міжнародного гуманітарного права.

“Зокрема, йшлося про невідкладність зробити можливим експорт українських зернових, від яких залежить продовольча безпека багатьох країн. Вони (президенти - ред.) обговорили різні можливі шляхи транспортування врожаю за межі України, визначені спільно з Організацією Об’єднаних Націй, і домовилися залишатися на зв’язку, щоб швидко знайти рішення”, - йдеться у повідомленні.

Найближчими днями французький президент продовжить міжнародні контакти на цю тему.

Крім того, Макрон і Ердоган обговорили кандидатури Фінляндії та Швеції до вступу в НАТО. При цьому президент Франції наголосив на важливості поваги до суверенного вибору цих двох країн, який є результатом демократичного процесу та відповіддю на зміни в їх безпековому середовищі. Макрон висловив сподівання, що обговорення триватимуть, з метою знайти швидке рішення.

Насамкінець президенти висловили стурбованість погіршенням ситуації в Лівії, підсумовується в комюніке.

Читайте також: Туреччина веде переговори з Україною та рф щодо коридору для вивезення зерна – ЗМІ

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський під час онлайн-спілкування в Українському домі в Давосі заявив, що бізнесова й політична еліта світу має докласти зусиль, щоб вивезти з України заблоковані 22 млн тонн зерна та не допустити голоду в деяких країнах.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу в Давосі заявила, що російська федерація, яка блокує українське зерно в українських портах та веде бойові дії на полях України, шантажує міжнародне співтовариство загрозою голоду в цілих регіонах. Вона нагадала, що сьогодні російська артилерія навмисно обстрілює зернові сховища по всій Україні. Наслідки цих ганебних вчинків є очевидними для всіх. Глобальні ціни на пшеницю різко злетіли, і від цього постраждали найбільш вразливі країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-