Румунія заявила, що вийде з очолюваних рф інвестиційних банків

Румунія заявила, що вийде з очолюваних рф інвестиційних банків

Укрінформ
Уряд Румунії оголосив про намір вийти з Міжнародного банку економічного співробітництва (МБЕС) та Міжнародного інвестиційного банку (IBB), основним акціонером яких є росія. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euractiv.

«Вихід буде проведений протягом не менше шести місяців з моменту повідомлення відповідно до Конвенції МБЕС. Здійснюватиметься координація з Польщею, Чехією, Словаччиною та Болгарією, щоб забезпечити одночасний вихід», - ідеться у рішенні уряду.

МБЕС надає цільову підтримку експортно-імпортним операціям між державами-членами, до яких входять Болгарія, Чехія, Польща, Румунія та Словаччина, а також рф, Монголія та В'єтнам.

Заснований у 1963 році банк колишніх соціалістичних держав на кінець 2021 року мав активи у 776 млн євро. У квітні Fitch Ratings відкликало рейтинги МБЕС через відсутність інформації.

Тим часом Міжнародний інвестиційний банк (IBB), штаб-квартира якого нещодавно перемістилася до Будапешта за підтримки уряду Угорщини, раніше вважався «троянським конем путіна» і викликав занепокоєння за кордоном, особливо в США, пише видання.

Опозиція Угорщини назвала цю фінустанову «банком-шпигуном» і зажадала від керівництва країни виходу з неї після вторгнення росії в Україну, але уряд вимогу відхилив.

росія є найбільшим акціонером IBB з часткою 47,46%, за нею йде Угорщина (17,37%). Болгарії належать 9,93%, Чехії - 8,80%, Румунії - 6,14% та Словаччині - 6,7% акцій.

Читайте також: Україна наполягає на санкціях проти Газпромбанку і всієї банківської системи росії – ОП

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Її війська знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

США, Європейський Союз та інші країни світу застосували санкції проти країни-агресора.

Фото: Shutterstock/Paul Antonescu

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-