У Криму «справу» журналіста Єсипенка повернули до «суду» першої інстанції

У Криму «справу» журналіста Єсипенка повернули до «суду» першої інстанції

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму "справу" журналіста-фрілансера "Крим.Реалії" (проєкт "Радіо Свобода") Владислава Єсипенка повернули до "суду" першої інстанції, оскільки адвокати не отримали вчасно протоколи судових засідань.

Про це повідомляє у Фейсбуці правозахисний медіапроект "Ґрати", передає Укрінформ.

"Справу фрілансера Радіо Свобода в Криму Владислава Єсипенка в апеляції повернули до суду першої інстанції через те, що захист не ознайомили з протоколами судових засідань - про це адвокати просили у доповненнях до апеляційних скарг", - йдеться у повідомленні.

Правозахисники уточнили, що "справу" не переглядатимуть знову, а лише проведуть перевірку, чому адвокати вчасно не отримали протоколи судових засідань і видадуть їх їм. Єсипенко протоколи отримав у СІЗО, але виявив, що багато в них не схоже на те, що відбувалося в залі суду.

Читайте також: Засуджений окупантами журналіст Єсипенко став лауреатом премії PEN/Barbey Freedom to Write

"50 відсотків не відповідає дійсності", - пояснив адвокат Тарас Омельченко своє бажання ознайомитися з протоколом, посилаючись на слова підзахисного.

Зазначають, що адвокат звертався до суду з проханням надати протоколи, але йому запропонували самому прийти та знайомитись із матеріалами. Адвокат Дмитро Дінзе також просив суд надіслати йому протоколи у москву — через скасування авіасполучення він не міг прибути до Криму. Але суд йому відмовив.

Читайте також: Політв'язень Єсипенко потребує медичної допомоги - громадський захисник

Прокурор погодився, що це порушення права на захист, і "справу" повернули до Сімферопольського "райсуду".

Сьогодні у Верховному "суді" Криму мала відбутися апеляція на вирок, але її не почали розглядати до вирішення питань із протоколами.

Як повідомляв Укрінформ, 16 лютого 2022 року так званий Сімферопольський районний "суд" у тимчасово окупованому Криму незаконно засудив громадянина України, журналіста Єсипенка до шести років позбавлення волі у колонії загального режиму та штрафу у 110 тис. російських рублів.

Читайте також: У СІЗО Сімферополя утримують військовополонених та цивільних, вивезених з материкової України

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв'язку з цим рішенням, заявивши, що воно має бути скасоване, а Єсипенко, як і всі громадяни України, які незаконно утримуються росією, - негайно звільнений.

Силовики затримали Єсипенка 10 березня 2021 року, заявивши, що знайшли у його машині ручну гранату та запал до неї. За версією слідства, він зібрав вибухівку з елементів, знайдених у схроні, нібито організованому біля адмінкордону українською розвідкою. Єсипенко заперечує провину та стверджує, що після затримання його катували електрикою співробітники ФСБ, а справа проти нього сфальшована. За словами адвоката Олексія Ладіна, його підзахисному чіпляли дроти на мочки вух та пускали електричний струм, постійно збільшуючи напругу.

Так званий Військово-слідчий комітет з чорноморського флоту росії відмовив у порушенні кримінальної справи за фактом тортур журналіста співробітниками спецслужб.

Фото: Фейсбук медіапроекту "Ґрати"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-