Глави МЗС країн-членів Ради Європи закликали рф вивести війська з України

Глави МЗС країн-членів Ради Європи закликали рф вивести війська з України

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн-членів Ради Європи на зустрічі в Турині підтвердили підтримку України, закликали росію негайно припинити агресію і вивести війська, а також визначили подальші пріоритети організації.

Про це повідомляється на сайті Ради Європи, передає Укрінформ.

“Підтвердивши своє тверде засудження всіх порушень росією прав людини та міжнародного права, включаючи напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру в Україні, а також на культурну та релігійну спадщину, міністри закликали росію негайно припинити агресію, вивести окупаційні війська з території України та звільнити всіх викрадених цивільних, в тому числі примусово переміщених на територію російської федерації”, - йдеться в повідомленні.

Глави МЗС пообіцяли мобілізувати всі можливості РЄ для забезпечення повної відповідальності російської федерації за вчинені порушення прав людини.

Читайте також: Звірства росії підтверджують правильність рішення виключити її з Ради Європи – генсек

“Комітет міністрів підтвердив свою повну підтримку та солідарність з Україною та свою непохитну відданість незалежності, суверенітету та повазі територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів”, - йдеться у статті.

Міністри також вирішили ухвалити скоригований План дій для України на 2018-2022 роки, який включає заходи щодо захисту переміщених осіб, підтримки юридичних працівників, надання консультацій щодо Європейської конвенції з прав людини, збирання доказів щодо порушень прав людини, захисту прав дітей, боротьби з насильством щодо жінок і торгівлі людьми, захисту вразливих груп та запобігання дискримінації, а також заходи щодо підтримки українських ЗМІ та судової влади.

Крім того, учасники зустрічі наголосили на необхідності перегляду пріоритетів Ради Європи з огляду на нові реалії та зміцненні цінностей організації у всій Європі, зокрема через співпрацю з громадянським суспільством, в тому числі в росії та білорусі.

Читайте також: В Україні наступного тижня обговорять модель спецтрибуналу щодо агресії рф

Щоб забезпечити стійкість організації та її здатність ефективно виконувати свою місію та мандат, міністри вирішили колективно гарантувати фінансові ресурси, необхідні для заповнення прогалини в бюджеті РЄ на 2022 рік, що виникла після виключення росії 16 березня.

Комітет міністрів також має прийняти рішення про проведення 4-го Саміту глав держав і урядів.

На сьогоднішньому засіданні Комітет міністрів ухвалив три рекомендації: щодо захисту прав жінок і дівчат, біженців і шукачів притулку; щодо боротьби з мовою ворожнечі; щодо ролі культури, культурної спадщини та ландшафту у вирішенні глобальних викликів. В останній міститься заклик до країн-членів допомогти Україні подолати загрози культурній спадщині та зберегти її, використовуючи можливості, надані, зокрема, конвенціями РЄ.

Читайте також: Генсек Ради Європи розповіла про допомогу Україні у подоланні прямих наслідків агресії рф

Комітет міністрів також звернувся до своїх делегатів з проханням продовжити розробку обов’язкового правового інструменту щодо штучного інтелекту та прав людини, демократії та верховенства права.

Крім того, він закликав усі сторони Конвенції про кіберзлочинність підписати та ратифікувати Другий додатковий протокол про посилення співробітництва та розкриття електронних доказів (відкритий для підписання 12 травня), а також державам-членам РЄ - підписати та ратифікувати Конвенцію про доступ до публічних документів.

Фото: Рада Європи

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-