Український гросмейстер Баришполець балотуватиметься в президенти ФІДЕ

Український гросмейстер Баришполець балотуватиметься в президенти ФІДЕ

Укрінформ
Український гросмейстер Андрій Баришполець висунув свою кандидатуру на пост президента Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ), яку нині очолює ексзаступник голови уряду росії Аркадій Дворкович.

Про це 31-річний кандидат на посаду повідомив на своїй сторінці у Facebook, передає Укрінформ.

Баришполець у своєму зверненні підкреслив, що головною причиною невдач ФІДЕ є її нинішня репутація. При цьому український гросмейстер згадав президентство росіянина Кірсана Ілюмжинова, що тривало 23 роки (1995-2018) і яке сформувало ФІДЕ імідж «службовця політичних інтересів, корумпованої та погано фінансованої організації».

«Хоча нинішній команді вдалося зробити управління ФІДЕ прозорішим і відкритим, політична та фінансова залежність ФІДЕ від російської влади більш ніж очевидна. Шаховий світ і я особисто чекав на гідного кандидата; того, хто представлятиме інтереси шахів, а не свої власні. Бажаючи виправити репутацію ФІДЕ, я висунув свою кандидатуру на пост президента Міжнародної шахової федерації», - наголосив Баришполець.

Наступний конгрес ФІДЕ відбудеться із 31 липня до 9 серпня в індійському місті Ченнаї. Водночас засідання Генеральної Асамбеї, під час якого й визначать нового голову федерації, відбудеться 7-8 серпня.

Читайте також: Шахи: Україна перемогла Норвегію в благодійному матчі

Відзначимо, що Баришполець народився в Києві, нині проживає у США. Економіст, доктор філософії у сфері сільського господарства та прикладної економіки. Отримав цей ступінь у Техаському технічному університеті (2021). Двічі переможець Панамериканського університетського чемпіонату в складі команди Texas Tech (2015, 2019; США). Чемпіон Winter Chess Classic GM (2018; США) і переможець 13th Delhi Parsvnath Open (2015; Індія). Віцечемпіон України з бліцу (2012), чемпіон України серед шахістів до 18 років (2008).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-