У Туреччині озвучили рішучу позицію щодо досягнення сталого миру в Україні

У Туреччині озвучили рішучу позицію щодо досягнення сталого миру в Україні

Фото
Укрінформ
Туреччина докладала та продовжує докладати зусиль для припинення вогню та встановлення сталого миру в Україні, в т.ч. для евакуації з Маріуполя та надання гуманітарної допомоги.

Про це йшлося під час зустрічі в Анкарі мами та дружин захисників Маріуполя з першим заступником голови правлячої Партії справедливості та розвитку Нуманом Куртулмушем, передає кореспондент Укрінформу.

«Для зменшення кількості людських драм, у т.ч. на заводі «Азовсталь» в Маріуполі, ми також вживали кроків у контексті евакуації та допомоги. І ви це бачили. Будь-яка війна несе руйнування та є негативним явищем. Є потенціал того, що ця війна може затягнутися та її географія може розширитися. Тому ми закликаємо інші країни не використовувати ситуацію у своїх політичних інтересах, а робити конкретні кроки для забезпечення щонайшвидшого припинення вогню та згодом встановлення сталого миру. Ми, як Туреччина, готові залучити всі свої сили та дуже рішучі в цьому питанні», - сказав Куртулмуш.

Читайте також: Сім’ї захисників Маріуполя просять Туреччину сприяти збереженню життів їхніх рідних

Політик висловив сподівання, що найближчим часом в Україні запанує мир, вона розпочне активний процес відновлення, і Туреччина в цьому активно сприятиме.

«Туреччина, як і Україна, цінує загальнолюдські цінності, стоїть на їх сторожі. Це сім’я, мир і життя людини. Ви сьогодні - наша велика надія у справі збереження життів наших чоловіків», - сказала на зустрічі дружина одного з захисників Маріуполя.

Члени сімей захисників Маріуполя зі слів своїх чоловіків розповіли про те, що відбувалося на заводі з часу наступу на Маріуполь та облоги "Азовсталі", випадки використання російськими військами боєприпасів, заборонених міжнародними конвенціями.

Читайте також: Загарбники планують знести меткомбінат «Азовсталь»

Дружини та мама захисників закликали Туреччину у будь-який можливий спосіб виступити гарантом безпеки та збереження життя всіх захисників Маріуполя, дотримання міжнародних норм утримання та ставлення до тих військових, які вийшли з "Азовсталі" та нині перебувають на території рф.

У зустрічі взяв участь голова Групи дружби Туреччини і України в турецькому парламенті депутат Тургул Тюркеш.

Читайте також: У Міноборони прокоментували намір рф заборонити обмін бійців «Азова»

Як повідомляв Укрінформ, рідні захисників Маріуполя відвідали Анкару та звернулися з проханням сприяти збереженню життів їхніх рідних та всіх військових, які донедавна перебували чи досі залишаються на металургійному комбінаті «Азовсталь».

Україна ініціювала переговори з низкою країн та організацій до процесу переговорів з росією щодо визволення заблокованих на Азовсталі захисників Маріуполя.

Читайте також: Загарбники намагаються провести престур у Маріуполі, щоб дискредитувати Україну - Ткаченко

16 травня розпочалась евакуація українських захисників з заводу «Азовсталь». 53 тяжкопоранені військовослужбовці доправлені до медичного закладу в Новоазовську, ще 211 захисників через гуманітарний коридор були евакуйовані до Оленівки з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-