Британія підтримає створення трибуналу, який судитиме путіна – Ліз Трасс

Британія підтримає створення трибуналу, який судитиме путіна – Ліз Трасс

Укрінформ
Міністр закордонних справ Ліз Трасс заявила, що Велика Британія підтримує створення міжнародного кримінального трибуналу, який судитиме путіна й інших росіян за причетність до вторгнення в Україну.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

«Я обговорила з українським урядом цю ідею щодо трибуналу. Ми відкриті до ідеї створення трибуналу, ми зараз її розглядаємо, але ми хочемо найефективнішого способу переслідування тих людей, які вчинили ці жахливі військові злочини, включаючи зґвалтування, сексуальне насильство, невибіркові атаки на цивільних осіб. Якщо трибунал допоможе це зробити, то Велика Британія безперечно розглядає можливість його підтримки», - сказала Трасс.

За її словами, британська влада чітко усвідомлює, що путін і всі ті, хто стоїть за жахливими військовими злочинами, які скоюються в Україні, повинні бути притягнуті до відповідальності.

Читайте також: Україна очікує, що Нідерланди підтримають створення спецтрибуналу щодо злочинів рф - Кулеба

«Ми дуже тісно співпрацюємо з Міжнародним кримінальним судом. Ми надіслали підтримку в Україну, щоб допомогти зібрати докази, від свідчень свідків до відеодоказів», - зазначила Трасс.

Як повідомлялося, 4 березня було проголошено Декларацію про створення Спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України подібно до Лондонської декларації 1942 року, яка заклала основу для Нюрнберзького трибуналу.

Текст «Заклику до створення Спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України» та проєкту декларації, підготовлений робочою групою, схвалив міністр закордонних справ України та підписали кілька десятків провідних світових і українських юристів-міжнародників, колишніх суддів міжнародних судових установ.

Читайте також: Україна в ОБСЄ закликала створити спецтрибунал у справі щодо російської агресії

Також Міжнародний кримінальний суд на початку березня за зверненням 39 країн оголосив про початок розслідування воєнних злочинів унаслідок вторгнення рф в Україну.

7 березня у Міжнародному суді ООН у Гаазі почалися слухання за позовом України до росії у справі щодо обвинувачень в геноциді.

Фото: Simon Dawson / No 10 Downing Street

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-