СКУ приєднався до вшанування пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу

СКУ приєднався до вшанування пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу

Укрінформ
Світовий конґрес українців (СКУ) разом з українською діаспорою приєднується до кримських татар у всьому світі у відзначенні річниці депортації росією кримськотатарського народу з Криму та закликає до деокупації Криму й інших частин України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

«Світовий конґрес українців закликає уряди та міжнародні організації визнати депортацію кримськотатарського народу в 1944 році геноцидом. Ми також закликаємо міжнародну спільноту посилити тиск на росію через санкції та підтримати ініціативу українського уряду щодо Кримської платформи, щоб прискорити деокупацію Криму», – повідомили в організації.

Також СКУ закликає міжнародну спільноту забезпечити безперервний потік важкого озброєння в Україну, щоб остаточно покласти край російському терору та досягти повної деокупації української землі.

Читайте також: У центрі Нью-Йорка засвітився заклик СКУ бойкотувати 9 травня

У Конґресі нагадали, що депортація кримських татар 78 років тому була однією з найжахливіших етнічних чисток в радянській історії. До трудових таборів Середньої Азії було депортовано майже 200 тисяч людей, 40% з яких згодом загинули. Ті ж кримські татари, які вижили, були змушені жити в нелюдських умовах заслання до кінця 1980-х років, принижені та затавровані радянською владою як «зрадники та фашисти». Повернення на батьківщину, до Криму, стало можливим лише після розпаду Радянського Союзу та відновлення незалежності України у 1991 році.

Після захоплення Криму росією у 2014 році кримські татари знову опинилися під репресіями на своїй історичній батьківщині. Російська федерація відновила терор, залякування та переслідування представників кримськотатарської та української громад на ґрунті політичної, культурної та релігійної нетерпимості.

З початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року росія знову вчиняє найжорстокіші звірства, військові злочини та безглузді руйнування. Більше мільйона жителів України були примусово вивезені до «таборів праці» у віддалені регіони рф, у них вилучено документи, без можливості подальшої ідентифікації особи.

Нагадаємо, Світовий конґрес українців підтримав ухвалену Верховною Радою 14 квітня постанову, що визнає дії російських збройних сил і політичного керівництва росії в Україні актами геноциду проти українського народу, та закликав міжнародну спільноту визнати дії російської федерації в Україні геноцидом.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-