Калуш після Євробачення: перемога, мрія і смачна пісня

Калуш після Євробачення: перемога, мрія і смачна пісня

Укрінформ
Якщо раніше назва міста Калуш у багатьох асоціювалася з хімічною промисловістю та екологічним лихом, то тепер вона на устах в усього світу. 

Навіть всемогутній Google при пошуку «Калуш»  видає сьогодні «Kalush Orchestra – переможці Євробачення».

ДУЖЕ ГАРНО СПІВАВ З ПЕРШОГО КЛАСУ

«Все життя просила у Бога, аби в нашій школі була дитина, яка б так співала, щоб усім подобалось. І Бог наче почув мене. Я дуже вдячна за це Богові і Олегу, що він у нас є», - зізнається вчителька Ліна Панченко - класна керівниця лідера гурту Kalush Orchestra Олега Псюка.

Вона розповідає, що вчила Олега з першого до дев’ятого класу і викладала йому найважливіший в його житті предмет – музику. У калуській школі, яка знаходиться  в мікрорайоні Хотінь, Олег Псюк добре вчив не лише музичну грамоту, але й був відмінником з усіх предметів.

«Він дуже гарно співав з першого класу. Я знайомила дітей з різною музикою. Олег брав участь в усіх наших фольклорних виступах. Погляньте, він часто ще в школі носив кептарі (показує фото. - авт.), любив похизуватись у темних окулярах. От панама – це вже нова його "фішка". Традиційно у нас в школі є і вертеп, і веснянки, і гаївки, які ми водимо біля церковиці, що навпроти школи. Автентична українська мелодія супроводжує наших дітей постійно. А щоб почути сучасні пісні, я їздила з ними на музичні фестивалі», - пригадує Ліна Євгенівна.

Вчителька каже, що мама Олега, Стефанія, завше дуже переживала за сина. Старалась, аби він гарно виглядав і на сцені, і поза нею. На випускному Олег був єдиним, хто прийшов у білому костюмі.

«Вже у юнацькому віці в нього проявлялись творчість, хист до реперства. Так, він любив пожартувати і над учителем, і над однокласниками. Ой, було і перше кохання, і бажання посмикати дівчат за коси. Все як у житті. Усі діти непередбачувані і потребують багато зусиль та уваги. Олег, пам’ятаю, любив Емінема (американський репер. - авт.), особливо слухав його останні роки у школі. Займався спортом. Якось він підтягався на перекладині, аж поки рука не почала опухати. Тоді ми дізнались, що там була тріщина і він займався попри біль. Є в нього особлива наполегливість, рвучкість, а тому і досягнення є», - міркує вчителька.

Вона показує  класний кабінет, в якому навчався Олег. Нині тут, як і у багатьох українських школах,  збирають допомогу переселенцям, але люди у навчальних класах не живуть. Ліна Панченко пояснює: калушани настільки гостинні люди, що більшість переселенців забрали у свої домівки.

«Євробачення? Звичайно, я дивилась його від початку і до кінця. Дуже переживала. Адже на наш гурт поклали такий високий обов’язок, і вони виконали його дуже гарно. Коли почула слова про допомогу захисникам Маріуполя та "Азовсталі", думала все, кінець. Дискваліфікація. Але була дуже горда, що вони це зробили. Вони залишаться в історії музики назавжди», - наголошує Ліна Панченко.

За її словами, гурт Kalush Олег зібрав у рідному місті у 2019 році. Першими виконавцями на сцені були однокласники, далі склад змінювався. Біля Олега все більше гуртувались професійні музиканти.  Пісня «Стефанія», каже Ліна Євгенівна, то не перший трек Олега Псюка, який тепер відомий усім. Спочатку був  «Додому».

«Оце «Д-д-д-де би не був, не забуду дім» ми наспівували з дітьми з великим задоволенням», - пригадує вчителька Олега і теж наспівує «Додому». 

Зауважує: коли почула цю пісню, то зрозуміла, що її уроки були не даремні, а музика стала в житті Олега чимось більшим, ніж просто захоплення. Нині у ній – і думки про маму, і рідний Калуш, і український фольклор. Словом, усе те, що вона з любов’ю вкладає в маленькі голівоньки багато років.

«Олег вже виступав раніше у Калуші, тепер чекаємо його в рідній  школі», - додає учителька.

Після перемоги Kalush Orchestra на Євробаченні Ліна Євгенівна відразу надіслала привітання Олегу через соцмережі. Вона щиро бажає, аби йому щастило і надалі. Вірить, що її учень ще здивує своїми талантами, бо пройшов непростий шлях і знає, що успіх – це, найперше, велика праця.

ТЕПЕР ВСІ ЗНАЮТЬ, ДЕ ЗНАХОДИТЬСЯ КАЛУШ

«Мені здається, що після Євробачення Калуш ще не лягав спати», - розповідає Калуський міський голова Андрій Найда.

Каже, вже наступного дня після перемоги Kalush Orchestra багато калушан вийшли на центральну площу міста, аби розділити радість і разом взяти участь у телемарафоні, який транслювали на великому екрані. В магазинах Калуша розкупили рожеві панамки, і звідусіль тепер лунає пісня «Стефанія».

«Люди були вражені. Мені багато дзвонили з-за кордону, з Києва. Тепер вже всі знають, де знаходиться Калуш», - запевняє Андрій Найда.

Зізнається, у ніч Євробачення він пережив багато емоцій. Дійство його не відпускало від екрану ні на мить. 

«Я був дуже обурений оцінками наших суддів. Якась незрозуміла ситуація, коли троє львів’ян поставили Польщі нуль балів, тоді як виступ був цілком пристойний. В Україні теж судді ставили низькі оцінки нашому гурту, але глядачі його підтримали. Тепер глядачі з усієї Європи показали свою підтримку Калушу», - каже Найда.

Він та його сім’я у той вечір голосували за представника Польщі. А коли на сцену вийшов гурт Kalush Orchestra, хвилювання було неймовірним.

«Наче мурашки по тілу, особливо коли зала встала і всі почали підспівувати нашому гурту. Знаєте, попереднє Євробачення таки було іншим. Часом хилило на сон. А оце – що не виступ, то добрий музичний хіт. І перемога серед них Kalush - то величезне досягнення», - переконаний мер. 

Він теж одразу привітав Олега Псюка в соцмережі. Востаннє, каже, зустрічався з ним місяць тому, коли Олег у рідному Калуші допомагав волонтерам. Тоді, каже Найда, він підтримав ідею співака - у разі перемоги провести наступне Євробачення в Калуші. Навіть у тому мікрорайоні, де живе легендарна тепер мама – Стефанія Псюк.

«Звичайно, то наша мрія. Зробити це буде важко. Для цього необхідна інфраструктура, та й організовувати потрібно буде все по закінченні війни. Дуже сподіваємось, що Перемога буде швидко і оргкомітет дослухається до переможця Євробачення», - каже Найда.

Андрій Найда
Андрій Найда

Він міркує, якщо Євробачення не вдасться провести в Калуші, то прийняти його мають Львів або ж Маріуполь. Підтримка зі сцени Євробачення захисників Маріуполя та «Азовсталі» заслуговує найбільшої похвали.

«Він зробив усе правильно. І цей вчинок – його найбільша перемога. Олег - неординарна людина, і він міг прийняти рішення незалежно від продюсерів. Це похвально», – наголошує Андрій Найда. 

Учора вперше на вокзалі Калуша зазвучала мелодія пісні «Стефанія», коли прибув поїзд №43. Тепер у місті планують зробити нову відпочинкову зону, оновити локації, щоб гідно презентувати Калуш усім гостям і туристам.

«Знаєте, досі Калуш сприймали як зону екологічного лиха, і це була хибна уява. Насправді Калуш – красиве промислове місто, в якому живуть талановиті люди, і ми хочемо, щоб він сприймався саме так. Досі наші можновладці намагались Калуш показати "другим містом після Чорнобиля". Інколи волосся дибки стає, коли читаю, що ми усі тут провалимось під землю. Такого лиха в нас немає. Навпаки, ми стараємось, щоб у місті розвивався бізнес, популяризуємо наші звичаї, культуру, промисловість. Завдяки Олегу та багатьом талановитим людям нам це вдається», - зазначає мер.

Нині, каже Найда,  Калуш чекає на повернення Олега, а ще – на Перемогу України у війні, аби почути Kalush Orchestra на День міста. Його святкування доведеться перенести.

Також Андрій Найда планує зустрітись зі Стефанією Псюк, чиє ім’я тепер є найпопулярнішим у світі. Каже, жінка, яка не звикла в житті до надмірної уваги, у ці дні трішки від неї втомилася, а тому зустрічі поки відкладає.

ХОТІЛИ ЗРОБИТИ ПІСНЮ СМАЧНОЮ

Тимчасом  Євробачення у Калуші породжує нові ідеї. Зовсім недавно місцева кондитерська фабрика запустила у виробництво нове печиво під назвою «Стефанія». Його авторка – блогерка та технолог підприємства «Східні солодощі» Люба Біріна.

«Печиво «Стефанія» ми вирішили зробити, коли почули, що Олег проводить останні репетиції перед Євробаченням. Тоді ми зрозуміли, що в нього є дуже великі шанси перемогти, тож як земляки хотіли Олега підтримати і зробити цю пісню ще й смачною», - розповідає Люба.

Найперше вона поставила собі за мету, щоб нова продукція була максимально наближеною до домашньої випічки, а тому з інгредієнтами не вагалась.

Люба Біріна
Люба Біріна

«Для нашої галицької випічки притаманні мак і вишня. Ось ці продукти стали основою нового печива. А ще – тепло маминих рук, щоб воно нагадувало рідний дім», - пояснює Люба Біріна.

Фабрика має величезний асортимент, лише печива – кілька десятків. Випічка «Стефанія» - це повністю ручна робота.

«На жаль, з мамою Олега, Стефанією, ми не знайомі. Але всі галицькі ґаздині працюють за подібними правилами. В нашій пропозиції – пісочно-дріжджове тісто, яке вручну розкачують і вирізають. Раніше, коли Олег був ще маленьким, так робили жінки майже у кожній  родині. Тому, думаю, я з цим вгадала», - припускає Біріна.

За її словами, у перший день випуску нової продукції  в Калуші продали 300 кг цього печива. Нині замовлення удвічі більші. Попит на печиво «Стефанія» наразі побив всі рекорди. Пекарі стараються і вірять, що воно стане кондитерською візитівкою Калуша.

Ірина Дружук, Калуш

Фото авторки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-