Метою депортації 1944 року було знищення одного з корінних народів Криму - Джапарова

Метою депортації 1944 року було знищення одного з корінних народів Криму - Джапарова

Укрінформ
Депортація 1944 року була цілеспрямованою акцією, метою якої було знищення одного з корінних народів Криму

Як передає Укрінформ, про це у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова заявила у Фейсбуці.

«У День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу ми вшановуємо пам’ять невинних жертв одного із жахливих злочинів сталінського режиму. Символічно, що саме сьогодні ми, продовжуючи кампанію #Незламні, публікуємо лист одного із лідерів нашого народу - першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, який минулого року поповнив список бранців Кремля», - підкреслила Джапарова.

У листі Джелял звертається до всіх кримських татар і нагадує: «Народе мій, ти маєш сили вистояти під час нового випробування. Тобі треба лише твердо стояти на рідній землі, любити її. Не бійся правди, яким важким та болючим не був би шлях до неї. Згадай свою споконвічну любов до свободи та справедливості, і не дай закатати її в асфальт нових доріг, не проміняй на мінливі блага з рук недругів. Ти вистояв у минулому, вистоїш і сьогодні». Перша заступниця глави МЗС впевнена, що так і буде.

Джапарова нагадала, що росія висунула йому абсолютно сфабриковані звинувачення нібито у пошкодженні газопроводу у Сімферопольському районі. російські загарбники говорять про нібито «вчинення диверсії у складі організованої групи» та «незаконне придбання, зберігання та перевезення вибухових пристроїв».

«Особливий цинізм цих заяв полягає у тому, що у день, коли сталося пошкодження газопроводу Наріман Джелял перебував у Києві на саміті «Кримська платформа». Тож чи можна вважати дії росіян чимось іншим ніж помстою за це. Його активна громадянська позиція, абсолютне неприйняття російської анексії Криму і стали причиною його арешту», - зазначила Джапарова.

Читайте також: Українців із захоплених територій примусово вивозять і садять до кримських в’язниць - Джапарова

Вона підкреслила, що депортація кримських татар у 1944 році була цілеспрямованою акцією, метою якої було знищення одного з корінних народів Криму.

«На жаль, у ХХІ сторіччі ми вимушені знову говорити про репресії щодо кримськотатарського народу, які відновились з окупацією Росією Криму у 2014 році. Відтоді за сфабрикованими російськими окупантами кримінальними справами сотні громадян України, зокрема кримських татар, стали жертвами політичних репресій», - заявила Джапарова.

Вона нагадала, що минулого року в рамках інформаційної кампанії «Вірність собі – не злочин» у МЗС запустили проєкт «Незламні».

«Ми опублікували серію ексклюзивних листів політв’язнів, написаних із місць позбавлення волі. Завданням проєкту було донести історії бранців Кремля, їхні переживання та думки, мрії та надії, звернути увагу на системні репресії в окупованому Криму. Важливо було аби світ дізнавався про незламних духом бранців Кремля», - заявила Джапарова.

Читайте також: Українців у Криму женуть в армію рф та позбавляють права на землю – Джапарова в ООН

Як повідомлялося, Верховна Рада України постановою від 12 листопада 2015 року №792-VIII «Про визнання геноциду кримськотатарського народу» визнала депортацію кримських татар з Криму у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу. Відтоді щорічно 18 травня в Україні відзначається День пам‘яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку і тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня). За офіційними даними СРСР, було депортовано 183 144 особи; за кримськотатарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж півтора року померли близько 46% депортованих. У каральній операції брали участь 32 тисячі співробітників НКВС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-