Стефанчук: Маємо прискорити повернення до рідних домівок кримських татар та українців

Стефанчук: Маємо прискорити повернення до рідних домівок кримських татар та українців

Укрінформ
Україна має пам’ятати про страшну трагедію геноциду кримськотатарського народу та прискорити повернення до рідних домівок кримських татар та українців.

Як передає Укрінформ, про це Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук написав у Фейсбуці з нагоди Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, який щорічно відзначають 18 травня.

«Гортаючи сторінки історії, сьогодні зупиняємось на 1944 році, згадуючи депортацію корінного народу з Кримського півострова... Маємо пам’ятати про страшну трагедію кримськотатарського народу, вшанувати пам'ять жертв геноциду та прискорити настання того дня, коли кримські татари та українці повернуться до рідних домівок», - написав Стефанчук.

Він наголосив, що геноцид кримських татар - це біда, яка забрала людські життя та знищила все духовне та культурне, з любов’ю зрощене в Криму. Півострів став плацдармом для переслідувань, несправедливості та антилюдяності.

Читайте також: Безкарність за геноцид народів у минулому створює нові злочини сьогодні - правозахисниця

«Здавалося, стільки часу минуло і всі лиха позаду. Однак після окупації Криму росія поновила утиски кримських татар. Тож знову валіза, знову вокзал, знову — квиток у невідомість. І знову — все це з вини Кремля», - наголосив Голова ВР.

Він додав, що Крим — це Україна, а «руський мір» маршрут уже знає.

Як повідомляв Укрінформ, злочини, які чинить російська федерація на території України, зокрема у Криму, мають тривалу тяглість. Кримських татар уже не саджають в товарні вагони, але створюють такі умови, за яких вони змушені тікати зі своєї історичної батьківщини.

Щороку 18 травня відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня). Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

Читайте також: Викрадених активістів вивозять у Крим і тримають у секретному боксі СІЗО - правозахисник

27 червня 1944 року радянська влада почала примусово виселяти з Криму греків, болгар, вірмен. За даними кримських істориків, в депортації опинилися близько 16 тисяч греків, понад 12,5 тисячі болгар і майже 10 тисяч вірмен.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-