Українці і кримські татари в срср були внутрішніми ворогами, для рф стали зовнішніми - Чубаров

Українці і кримські татари в срср були внутрішніми ворогами, для рф стали зовнішніми - Чубаров

Укрінформ
За часів срср українці і кримські татари були для москви внутрішніми ворогами, тепер стали зовнішніми.

Про це голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив у ході круглого столу на тему: “Депортації, масові репресії, штучний голод: інструменти політики тоталітарних режимів XX та XXI століть”, передає Укрінформ.

"Не менш важливим є з'ясовування чинників, які призводять до появи тоталітарних режимів... щоб не виникали знову і знову тоталітарні режими з їхніми злочинами... У нашій ситуації щодо кримськотатарського і українського народів, з точки зору москви, ми не змінилися - ми і раніше були внутрішніми ворогами, всередині срср, а після розпаду срср ми продовжували для москви бути ворогами, але вже назовні. Це уявлення про ворогів (у тоталітарній державі - ред.) дуже важливе, щоб маніпулювати суспільством", - зазначив Чубаров.

За його словами, мета москви - Крим без кримських татар - залишається незмінна при всіх устроях. Вона була закладена ще на початку 18-го століття, ці імперські устремління не зникли у часи срср, коли культивувався образ кримських татар як постійного ворога росії та слов'янського світу.

Читайте також: Чубаров: кремль лютує та вимагає лояльності кримських татар – скликають «з'їзд представників»

сталіну здавалося, що він вже остаточно вирішив це завдання, тотально виселивши весь народ. Наступні правителі срср теж виходили з того, що кримські татари мають бути залишені у місцях вигнання. І тому повернення кримських татар відбулося лише наприкінці 80-х років, напередодні розпаду срср, нагадує Чубаров.

"Москва знову повернулася до завдання щодо Криму без кримських татар, повернулася з окупацією Криму у 2014 році", - зазначив він.

Уся політика окупаційної влади, окрім інших завдань - придушення волі місцевого населення, включаючи етнічних українців, кримських татар, людей інших національностей - зараз спрямована на те, щоб "вичавити і кримських татар, і етнічних українців" та заселити Крим громадянами власне росії. Таких людей. які незаконно поселилися у Криму, за словами Чубарова, вже майже мільйон.

Голова Меджлісу додав: попри зміну державного устрою на цій великій території - російська імперія, срср, російська федерація - сутність залишається майже незмінною. Це намагання забезпечити своє домінування, своє розуміння місця і ролі у світовій політиці, нехтуючи інтересами своїх сусідніх народів і держав, аж до того, що вбивати їх. Свідчення цьому - війна росії проти України. Це є загрозою для українців, кримських татар, для всього світу, зазначає Чубаров.

Читайте також: Чубаров звернувся до чоловіків у Криму: Від вас залежить - не стати вбивцею

Круглий стіл “Депортації, масові репресії, штучний голод: інструменти політики тоталітарних режимів XX та XXI століть” організували Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим; Міністерство культури та інформаційної політики України; Національний музей Голодомору-геноциду; Інститут дослідження Голодомору; ГО "Кримськотатарський ресурсний центр".

Як повідомляв Укрінформ, злочини, які чинить російська федерація на території України, зокрема у Криму, мають тривалу тяглість. Кримських татар уже не саджають в товарні вагони, але створюють такі умови, за яких вони змушені тікати зі своєї історичної батьківщини.

Нагадаємо щороку 18 травня відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-