Діячі української культури на захисті держави

Діячі української культури на захисті держави

Укрінформ
18 травня, 13:00  - брифінг на тему: “Діячі української культури на захисті держави”.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Ахтем Сеітаблаєв - український актор та режисер, боєць підрозділу ТрО.

Теми до обговорення:

Річниця депортації кримськотатарського народу.

Акції протесту та супротив на окупованому півострові. 

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та  в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ:  ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com

Акредитація триватиме до 12:30 18 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Підсумкові матеріали:

Росіяни не вивчили історію: кримські татари завжди повертаються додому – Сеітаблаєв

Кримськотатарський народ, всупереч репресіям і тиску, вже скоро повернеться на півострів, як це вже було впродовж його історії.

На цьому наголосив український актор та режисер, боєць підрозділу ТрО Ахтем Сеітаблаєв на брифінгу «Діячі української культури на захисті держави» в медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Протягом восьми років окупації Криму ми бачимо, що будь-яка людина там, немає різниці якої національності або етнічної приналежності, наражається на небезпеку навіть за пост у Фейсбуці, за відкрите волевиявлення, особливо в контексті того, що окупаційна влада нав’язує думку, що росія є правонаступницею радянського союзу, чинячи нелюдський тиск за те, що люди мають свою думку, свою позицію. Але окупанти погано знають історію. Декілька століть російська імперія намагалася знищити і українців, і кримських татар, забороняючи розмовляти, друкувати книжки рідною мовою, намагалася змінювати сенси, надавати навіть добре відомим словам з конкретним значенням зовсім іншого змісту, руйнуючи все, що ідентифікує людину за національною ознакою, за традиціями і переконаннями. І російської імперії немає», - зазначив Сеітаблаєв.

Він додав, що так само радянський союз намагався знищити і українців у голодомор, і кримських татар, але його теж немає.

«І російської федерації під керівництвом путіна, тих, хто вчиняє зараз всі ці жахливі речі, теж не стане. А ми повернемося. Ми завжди повертаємося», - підкреслив Сеітаблаєв.

Режисер зауважив, що кримських татар не так багато і їх можна вбити, але не перемогти, і тому вони повернуться.

«Не знаю, як скоро. Але знаю точно, що це буде завдяки духу єднання, завдяки перемозі української армії, українського народу. Надія на те, що Крим повернеться в недалекій перспективі, з кожним днем стає все більшою», - сказав він.

Щодо нинішнього Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу режисер поінформував, що голова Меджлісу Рефат Чубаров звернувся до співвітчизників на тимчасово окупованій території із закликом бути обережними, тому що мітинги, особливо присвячені вшануванню цього Дня, заборонені.

«Але люди збираються у форматі, який максимально не наражав би їх на небезпеку. Тобто по три, по п’ять у певних місцях, які вони самі визначають, де можна і квіти покласти, і помолитися. І я вважаю це доцільним і правильним», - зазначив Сеітаблаєв.

Щорічно у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, 18 травня, в Україні вшановують пам’ять понад 200 000 кримських татар, яких радянська влада примусово вивезла з Криму в 1944 році. Внаслідок насильницької депортації вони втратили дім, батьківщину, рідних, а багато хто – і життя. У 2015 році Верховна Рада України визнала цей злочин комуністичного режиму геноцидом кримськотатарського народу.

Єднання українців буде запорукою нашого сталого розвитку – Сеітаблаєв

Необхідна стратегія повернення тимчасово окупованих територій і людей, які там живуть, оскільки жахливо, коли, як у Криму, наших дітей виховує ворог.

На цьому наголосив український актор та режисер, боєць підрозділу ТрО Ахтем Сеітаблаєв на брифінгу «Діячі української культури на захисті держави» у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Щодо настроїв у Криму… Там важкий кожен день, особливо в певних умовах, в певній атмосфері, коли люди знають, що твоя дитина зараз піде до школи, де до того, як сяде за парту, їй знову розповідатимуть, що президентом країни є путін, що Крим – це росія, що ніякого стосунку до України він не має, що будуть змушувати співати гімн росії при піднятті «флага». Це кожного дня в загальноосвітній школі. Це жахливо, коли твоїх дітей виховує твій ворог. І, розуміючи це, ми мали би ще на вчора розробити стратегію повернення не тільки територій, а й тих, за кого варто боротися», - підкреслив Сеітаблаєв.

Він додав, що на колаборантів чекає невідворотне покарання, і вони про це добре знають.

«Тим, хто залишаться, я запропонував би відомий інструментарій: якщо хочеш жити в цій країні, складаєш іспит на знання державної мови та історії. Якщо не згоден або не складаєш - ти можеш мешкати тут, сплачуючи податки, отримувати соціальні пільги, але не можеш бути у владі, обирати владу, бути власником якогось підприємства. Якщо ти не поважаєш країну, в якій живеш, і не здатен опанувати мову країни, - це зневага», - заявив режисер.

Водночас він зауважив, що події війни змінили багатьох людей, зокрема тих, які вважали себе поза політикою.

«Напевне, ваше світосприйняття зміниться, якщо до вашого двору прилетить 120-ий міліметр (снаряд калібру 120 мм – ред.). Ми бачимо, що багато людей, які вагалися, сьогодні вже визначилися. Деякі служать в ЗСУ, деякі стали волонтерами. Я би дуже хотів, аби це справжнє політичне єднання українців відбувалося й надалі. Це буде запорукою нашого сталого розвитку, запорукою того, що ми врешті-решт побудуємо країну, в якій будуть жити наші діти», - резюмував Сеітаблаєв.

Сеітаблаєв про творчі плани після перемоги: "У мене мрій багато"

Український актор і режисер, а нині боєць підрозділу ТрО Ахтем Сеітаблаєв після перемоги планує повернутися до розпочатих проєктів і реалізувати задумане.

Про це він сказав на брифінгу «Діячі української культури на захисті держави» в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«У мене мрій багато. По-перше, після нашої спільної перемоги, після повернення всіх окупованих територій станом на 2014 рік мрію продовжити те, на чому зупинився 23 лютого, тобто працюватиму над тими проєктами, по яких уже є підтвердження фінансування державними інституціями. Також є дві стрічки, фінансування яких було підтверджено приватними підприємцями. Створювати взагалі класно, відчуваєш повноту життя. В мене чотири курси студентів, зараз набираю ще один курс, акторський. Я - директор Кримського дому. Є чим займатися», - сказав Сеітаблаєв.

За його словами, ще 23 лютого він мав велику кількість творчих планів.

«Мій продакшн виграв декілька тендерів на створення чотирьох стрічок різних жанрів. Саме 23 лютого ми презентували розгорнутий трейлер нової стрічки «Мирний-21» на Зимовому кіноринку Одеського кінофестивалю. А 24 лютого вранці я відчув майже те, що й 27 лютого 2014 року, коли дізнався, що вночі розпочалася операція по окупації Криму», - згадав режисер.

За його словами, вже 25 лютого він разом із другом і колегою заслуженим артистом України Олексієм Тритенком пішов записатися до лав ЗСУ. Скрізь були величезні черги, і їм сказали, що вже все укомплектовано. Допоміг Сергій Костинський, який повідомив, що формується новий батальйон.

«Так ми потрапили до 206 батальйону 112 бригади Територіальної оброни міста Києва. Через 2 години отримали зброю і ще через годину були під Гостомелем, де провели свої перші дві доби. Потім керівництвом був призначений пресофіцером батальйону із завданням зробити інформаційну підтримку нашому батальйону. І для мене приємністю є те, завдяки нашій команді через 10 днів чудові світлини з’явилися в таких виданнях, як New York Times, The Times, на інформаційному ресурсі Reuters і так далі. І зараз ми ведемо з друзями і цю роботу, продовжуючи свою службу в місті Миколаєві», - зазначив режисер.

Як повідомляв Укрінформ, стрічку Ахтема Сеітаблаєва "Мирний-21" представлять на кіноринку Marché du Film 75-го Каннського кінофестивалю, який відкрився 17 травня.

Воєнна драма "Мирний-21" заснована на реальних подіях, які розгорнулися на сході України у червні 2014 року, та розповідає про Луганський прикордонний загін, бійців якого окупанти безрезультатно намагалися змусити зрадити свою країну.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-