Єрмак провів нараду щодо механізмів відшкодування Україні збитків, завданих росією

Єрмак провів нараду щодо механізмів відшкодування Україні збитків, завданих росією

Укрінформ
Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак провів координаційну нараду, присвячену питанням впровадження міжнародно-правових механізмів відшкодування шкоди, завданої Україні внаслідок збройної агресії росії.

Про це повідомляє пресслужба ОП, передає Укрінформ.

"На виконання доручення Президента України керівник Офісу глави держави Андрій Єрмак провів координаційну нараду, присвячену питанням впровадження міжнародно-правових механізмів відшкодування шкоди, завданої Україні внаслідок збройної агресії Росії", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що учасники наради, зокрема, обговорили запропоновану концепцію укладення міжнародного договору з державами-партнерами про створення механізму відшкодування збитків, завданих росією. Такий шлях дасть змогу наблизити розв'язання питання відповідальності рф за агресію на території України та компенсувати збитки.

Під час наради йшлося про те, що з огляду на поведінку росії в частині виконання нею міжнародних зобов’язань окремі країни вже вирішують питання обмеження суверенного імунітету росії, а завдання української сторони – підтвердити причинно-наслідковий зв’язок між діями рф та завданими збитками.

«Це глобальна робота, яку здійснюватиме багато людей. Тож хотілось би, щоб Офіс Президента забезпечив ефективну координацію цієї роботи», – наголосив Єрмак.

За його словами, завдання кожного з дотичних до цього процесу з української сторони – забезпечити швидку й зрозумілу взаємодію з країнами-партнерами. А одна з ключових цілей – забезпечити довіру міжнародних партнерів до цього процесу, додав він.

Своєю чергою заступник керівника ОП Ростислав Шурма зазначив, що як засвідчує проаналізований міжнародний досвід, яскравих успішних прецедентів та відпрацьованих глобальних механізмів не існує, тому для стягнення репарацій і компенсацій доведеться багато що робити вперше.

Зі свого боку заступник керівника ОП Андрій Смирнов зауважив, що зараз весь цивілізований світ на боці України, і настрої в контексті можливості створення прецедентів щодо механізмів конфіскації більш ніж оптимістичні.

«Окремі країни вже ухвалили закони, які дають змогу українським фізичним особам звертатися до їхніх національних судів. А деякі країни чекають саме від нас практичних кроків і механізмів, щоб потім для себе, на рівні своїх законів формалізувати погоджений компенсаційний механізм», – сказав він.

Радник міністра юстиції Ірина Мудра пояснила, що розгляд відповідних справ у Європейському суді з прав людини може тривати кілька років, виконання рішень такого суду не є автоматичним і може відбуватися лише через згоду іншої сторони.

Читайте також: Відшкодувати збитки України після війни можна за рахунок арештованого майна рф – Стефанчук

Досить проблематичним, за її словами, є й звернення до Міжнародного суду ООН, оскільки він може встановити відповідальність росії, але не компенсацію завданих збитків.

«Інші судові механізми, як-от інвестиційні арбітражі чи звичайні судові процеси, теж є ускладненими через такі питання, як суверенний імунітет російської федерації, імунітет, який мають активи рф. А щодо приватних активів також є проблеми через право приватної власності», – поінформувала вона.

За результатами координаційної наради ухвалено рішення про створення на рівні Офісу Президента робочої групи, до якої увійдуть представники уряду, міжнародні юридичні радники, дипломати та експерти.

Єрмак запропонував якнайшвидше визначитися з персональним складом цієї координаційної робочої групи та почати працювати.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України - повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють і бомбардують міста й села України, катують і вбивають мирне населення. США, ЄС та інші країни ввели та продовжують запроваджувати санкції проти росії.

Заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква в ефірі інформаційного телемарафону заявив, що Україна вже розпочала роботу в напрямку підготовки до виплати росією репарацій за завдані збитки, але юридично цей процес буде непростим.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук в інтерв'ю Укрінформу висловив думку, що для виплати Україні репарацій не потрібна згода росії, відшкодувати українські збитки після війни можна за рахунок арештованого майна рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-