Викрадених активістів вивозять у Крим і тримають у секретному боксі СІЗО - правозахисник

Викрадених активістів вивозять у Крим і тримають у секретному боксі СІЗО - правозахисник

Укрінформ
118 активістів, журналістів і представників влади були викрадені на тимчасово захоплених територіях Херсонської і Запорізької областей, декого з них тримають у секретному боксі СІЗО Сімферополя.

Про це на брифінгу в Укрінформі повідомив голова Кримськотатарського ресурсного центру,  Ескендер Барієв, повідомляє кореспондент агентства.

“За нашими даними, зараз 118 осіб на території Херсонщини та Запорізької області насильно викрадено окупантами, з них 18 – представники корінного кримськотатарського народу”, – сказав Барієв.

Утім, за його словами, кількість викрадених людей набагато більша.

“Я не можу сказати, що це повні дані, це ті дані, які доступні нам. Зі 118 насильно викрадених людей частина повернулася додому після тортур, про частину викрадених інформація невідома, а частина перебуває у Криму”, - зазначив правозахисник.

Як він зауважив, відомо, що з захоплених територій або з адмінмежі з Херсонською областю до окупованого Криму вивезли п'ятьох кримських татар, щодо яких судами прийнято незаконні рішення про арешт.

Читайте також: У СІЗО Сімферополя утримують військовополонених та цивільних, вивезених з материкової України

Барієв розповів, що активістів можуть тримати у так званому боксі Сімферопольського СІЗО, про який нічого не відомо ні політв'язням, які там сидять, ні навіть адвокатам.

“Наприклад, ситуація, що склалася з журналісткою Данилович. Вона була викрадена і поміщена в цей бокс, і про це стало відомо лише після подання заяви адвокатом Азаматовим… У нас є інформація про те, що там перебувають і люди, яких вивезли з окупованих територій України”, - заявив Барієв.

Керівник КРЦ уточнив, що кримських татар, як правило, затримують і піддають допитам і катуванням за причетність до національного руху, до Меджлісу, до батальйону "Аскер", батальйону імені Номана Челебіджіхана, а також до блокади Криму.

“Вони (загарбники - ред.) шукають таких людей. Вони створили в Генічеську, в 17 училищі, підвал-катівню, там окупанти проводять допити та тортури людей. Як правило, у чоловіків забирають машини, вимагають гроші, а потім після тортур викидають на кладовище або залишають на дорозі", - стверджує глава КРЦ.

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники викрадають мирних жителів Херсонської області, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти. Загальна кількість викрадених окупантами людей невідома.

Міжнародний комітет Червоного Хреста закликають направити своїх представників для надання гуманітарної допомоги незаконно затриманим мирним громадянам, фіксації їх місць перебування та сприяння припиненню тортур та якнайшвидшому звільненню.

Читайте також: Безкарність за геноцид народів у минулому створює нові злочини сьогодні - правозахисниця

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Її війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-