Підтримка країнами Балтії членства України в ЄС

Підтримка країнами Балтії членства України в ЄС

Укрінформ
17 травня, 13:30 -  брифінг на тему: «Підтримка країнами Балтії членства України в ЄС».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Олена Кондратюк -  заступниця голови Верховної Ради.

Тема до обговорення:

Умови перебування українців під тимчасовим захистом у Литві, Латвії та Естонії.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та  в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за півгодини до заходу.  

Акредитація представників ЗМІ:  ukraine.media.centre.kyiv@gmail.com

Акредитація триватиме до 13:00 17 травня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/user/UkrinformTV 

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Підсумкові матеріали: 

Віримо, що ЗСУ зроблять все можливе для порятунку захисників з Азовсталі - Кондратюк

Заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк вірить в те, що Збройні сили України зроблять все можливе задля порятунку наших захисників із заводу «Азовсталь».

Про це вона сказала на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Україна не кидає своїх людей. Ми будемо дуже раді бачити прогрес у цьому питанні, але бачимо, що питання військові вузько лежать у площині політичній і всі ці заяви провокаційні (з боку рф щодо захисників Азовсталі - ред.) виникають на порожньому місці. Це такі емоційні в тому числі закиди, які стосуються нас, щоб спонукати нас до емоційних неправильних дій. Я сподіваюся та вірю в те, що наші Збройні сили, наші військові чітко розуміють, що відбувається зараз, та докладуть максимально зусиль, щоб наші хлопці та дівчата, які знаходяться там, були остаточно визволені та залишалися живі та здорові», - сказала Кондратюк.

Водночас вона зазначила, що інформацію щодо цієї ситуації на меткомбінаті бере лише з відкритих джерел, тому не може давати коментарі щодо процесу визволення українських захисників. Про це мають говорити фахівці, переконана заступник Голови ВР.

Як повідомлялося, у понеділок, 16 травня, почалася евакуація українських захисників із заводу «Азовсталь». Понад 50 важкопоранених військовослужбовців доставлено до медичного закладу у Новоазовську, ще 211 захисників через гуманітарний коридор були евакуйовані до Оленівки з подальшим поверненням їх на підконтрольну Україні територію через процедуру обміну. Операція триває.

У Генштабі ЗСУ поінформували, що військовослужбовці підрозділів, які перебували на заводі «Азовсталь», не дозволили російським загарбникам перекинути угруповання до 17 БТГ чисельність близько 20 тисяч осіб і захопити Маріуполь, вийти на адміністративні межі Донецької та Луганської областей, оточити українські сили ООС.

У держдумі рф хочуть заборонити обмін військових полку «Азов». Як заявив речник держдуми В'ячеслав Володін, «нацистські злочинці не повинні підлягати обміну, ми повинні робити все для того, щоб вони постали перед судом». Він доручив підготувати думському комітету з питань оборони відповідне протокольне доручення.

Україна щодня своєю кров’ю доводить, що є європейською країною – Кондратюк

Якщо на засіданні Європейської ради в червні 2022 року Україні нададуть статус кандидата на членство в ЄС, вона буде готова виконувати покроковий план дій.

На цьому наголосила заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк на брифінгу на тему: «Підтримка країнами Балтії членства України в ЄС» у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Україна давно є європейською. Ми щодня доводимо це своєю кров’ю та ставленням до захисту всієї Європи. Ми давно готові до того, що якщо нам дадуть кандидатство на саміті 25 червня, то буде програма виконання усіх покрокових дій, а це велика програма, яку ми будемо виконувати», - сказала Кондратюк.

Вона розповіла про нещодавній робочий візит до країн Балтії, під час якого обговорювалося питання членства України в ЄС. Також обговорювали необхідність надання Україні наступальної зброї, створення Міжнародного трибуналу для воєнних злочинців рф і тих, хто вчиняє геноцид українців, відбудову України після війни, соціально-гуманітарну підтримку тимчасово переміщених осіб з України та надання освітніх послуг українським дітям.

«Країни Балтії взяли на себе відповідальність та прийняли стільки громадян, кільки вони могли прийняти. Хтось узяв 20 тисяч, хтось - 30 тисяч. Загалом це десь 120 тисяч громадян. Вони перебувають у різних регіонах, але ніхто з наших громадян, а це уперше в історії Європейського Союзу, не вважається біженцями, а вважається, що вони під тимчасовим захистом. Це означає , що немає стандартних процедур, як є для біженців, коли через 6-9 місяців надається юридично цей статус. Зараз ми говоримо про тимчасовий прихисток, а значить що всі громадяни, які перебувають на території ЄС, фактично мають всі ті умови, що і громадяни їхніх країн», - сказала Кондратюк.

За її словами, житло, освітня програма – все це враховується для наших громадян. Є питання щодо медичного обслуговування, але й вони вирішуються.

24 лютого росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Війська загарбників знищують об'єкти інфраструктури, житлові райони українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

США, Європейський Союз та інші країни застосували санкції проти росії як країни-агресора, міжнародна ізоляція якої посилюється з кожним днем.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-