У СІЗО Сімферополя утримують військовополонених та цивільних, вивезених з материкової України

У СІЗО Сімферополя утримують військовополонених та цивільних, вивезених з материкової України

Укрінформ
Один з блоків сімферопольського СІЗО віддали під ув‘язнення військовополонених та цивільних заручників, які були насильно вивезені з материкової частини України в Крим.

Про це у Фейсбуці повідомила постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева, передає Укрінформ.

"Маю свідчення від людей, які є перевіреними джерелами, що з перших днів повномасштабного вторгнення один з блоків сімферопольського СІЗО віддали під ув‘язнення військовополонених чи цивільних заручників, які були насильно вивезені з материкової частини України в Крим", - написала Ташева.

Вона зазначає, що через кілька днів після початку військових дій в Україні по сімферопольському СІЗО пройшла чутка, що 3 поверх “монастиря” (окремий жіночий корпус у СІЗО, в якому однак ізолюють і ув'язнених чоловіків, наприклад, політв'язнів Костянтина Ширінга та Влада Єсипенка) звільняють для українських військовополонених. Незабаром почали надходити повідомлення, що ув'язнені бачили, як у СІЗО доставляли групи людей у ​​наручниках та з мішками на голові у супроводі озброєних людей у ​​балаклавах. Кажуть, що возять та поводяться з українськими полоненими з грубістю та особливою жорстокістю. По СІЗО вони переміщуються з мішком або шапкою натягнутою на обличчя, зігнувшись із заведеними вгору руками в кайданках. При цьому за затримки отримують стусани та удари від супроводжуючих, разом із лайками. Деякі свідки наголошують на поганому фізичному стані цих ув'язнених. інформує Ташева.

Читайте також: У Криму проводять мобілізацію до військ рф на захоплених територіях Запоріжжя і Херсонщини

"Більшість з ув’язнених є просто жителями окупованих територій. Причому деяких утримують у головному корпусі. Наприклад, 63-річний Насрулла Сейдалієв, якого звинувачують у участі у незаконному збройному формуванні. Зокрема у “кримськотатарському батальйоні”. З таким самим звинуваченням тут виявився Рустем ага з Новоолексіївки. Йому 51 чи 52 роки", - наголосила вона.

За її словами, розповідають і про жителя Маріуполя, який просто вирішив поїхати від жаху до Криму, але на КПП був затриманий і дізнався, що він у Росії перебуває в розшуку. Про цього чоловіка кажуть, що він перебуває в складному психологічному стані. Він розповідав про велику кількість загиблих маріупольців, тіла яких просто лежали на вулицях, йдеться у повідомленні.

"Цю ж жахливу картину з Маріуполя підтвердив інший мешканець міста. Бізнесмен, який вирішив поїхати заради порятунку з матір'ю до родича до Москви через Крим. Але на блокпості у нього в телефоні знайшли фото з автоматом (він каже, що так він та інші охороняли майно від мародерів) та звинуватили його у приналежності до добробатів. Він перебуває якраз у “монастирі”. Підтвердив жорстоке поводження “спецназу” (співробітники СІЗО їхню охорону не здійснюють) та постійні побої, у тому числі удари електрошокером. Маріуполець розповідав про бомбардування у його місті, де майже не залишилося цілих будівель. На вулицях завжди можна зустріти трупи людей з осколковими пораненнями", - додала Ташева.

Інший український ув'язнений із Херсонської області каже, що у СІЗО, коли їх стригли поганою (тупою) машинкою, спеціально видирали клаптями волосся на голові чи бороді з “м'ясом”. Будь-яке зволікання з виконанням вимог "спецназу" "нагороджується" ударами палицями по передпліччям або стегнам, або ударом електрошокера, інформує вона.

Розповідають що візуально на ув’язнених видно страшні синці та дуже нервовий, стресовий стан.

Читайте також: росія готує близько 2,5 тисячі резервістів у сусідніх з Україною областях

У СІЗО чутно як відбуваються катування, наприклад, як одного з українських в'язнів катували у сусідній адміністративній будівлі СІЗО. Розповідають, що він дуже кричав. Потім від нього вимагали щось підписати, говорячи, що інші вже підписали. Але чоловік відмовлявся і його, мабуть, знову катували, бо він дуже кричав. Повідомляли, як у кабінеті до адмінукорпусу били українського ув'язненого.

На думку Ташевої, це лише верхівка айсберга.

Як повідомляв Укрінформ, на захопленій Херсонщині загарбники утримують у підвалах близько 500 осіб – це активісти, учасники АТО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-