Газова криза прискорила роботу ЄС із диверсифікації енергопостачання – речник ЄК

Газова криза прискорила роботу ЄС із диверсифікації енергопостачання – речник ЄК

Укрінформ
Європейський Союз послідовно шукає шляхи для диверсифікації джерел постачання енергії на власний ринок, але поточна цінова криза на газ, що розпочалася наприкінці минулого літа, значно прискорила цей процес.

Про це сьогодні у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник Єврокомісії з питань енергетики та кліматичних дій Тім Макфі (Tim McPhie), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Диверсифікація – це довготривалий проєкт, над яким Європейський Союз працює вже тривалий час, але він був значно інтенсифікований після сплеску цін та нестачі у постачанні газу, що розпочалася наприкінці минулого літа, і до чого зараз прикуто так багато уваги… Наразі ми продовжуємо перемовини з рядом міжнародних партнерів та постачальників енергії, і ці перемовини тривають вже кілька місяців», - зауважив Тім Макфі.

Речник відмовився робити припущення щодо можливостей ЄС компенсувати нестачу газу у разі повного припинення його постачання з боку Російської Федерації, назвавши такий сценарій «суто гіпотетичним». При цьому він нагадав, що ЄС продовжує активно залучати міжнародних партнерів для підвищення визначеності на ринку та для зміцнення європейської енергетичної безпеки.

«Президент Єврокомісії та Президент Байден виступили із спільною заявою минулої п’ятниці з цього приводу. Єврокомісар (з енергетики – ред.) Сімсон веде переговори з Норвегією, яка з минулого жовтня збільшує потік газу в Європу, для зниження ціни, що утворилася внаслідок глобальної нестачі у постачанні. Серед інших партнерів – Катар, з міністром енергетики якого Єврокомісар говорила сьогодні. Наступної п’ятниці Єврокомісар Симсон здійснить візит до Азербайджану в рамках міністерської зустрічі країн-учасниць Південного газового коридору», - сказав речник.

Читайте також: «Війна матрьошок»: для чого Росії газова криза?

Він також повідомив, що наступного понеділка, 7 лютого, Єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон та Високий представник ЄС/Віце-президент Єврокомісії Жозеп Боррель відбудуть до Вашингтону для участі у засіданні Енергетичної Ради США-ЄС, де розмова про європейську енергетичну безпеку буде продовжена.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо поточного стану сертифікації «Північного потоку-2», Там Макфі нагадав, що цей газопровід не належить до європейських проєктів спільного інтересу та не отримує фінансову підтримку з боку ЄС.

«Цей проєкт, щоб просуватися далі, має відповідати законодавству ЄС та умовам Газової директиви. Процес його погодження на цей момент знаходиться в руках німецького регулятора, але зараз відбулася «зупинка годинника» до отримання додаткових документів. Коли німецький регулятор ухвалить проєкт рішення про сертифікацію, він надішле його в Єврокомісію, і ми вже тоді оприлюднимо нашу думку. Ми матимемо для цього два місяці, і можемо скористатися ще двома місяцями для розгляду, якщо це буде необхідним», - зауважив Тім Макфі.

Як повідомлялося, поточна цінова криза на природний газ на європейському ринку примусила Європейську Комісію та країни-члени активізувати пошук шляхів для прискорення «зеленої» трансформації енергетичного сектора та значного збільшення питомої ваги поновлювальних джерел в енергетичному балансі Європейського Союзу.

Нещодавно, коментуючи можливу реакцію ЄС на дії Росії у випадку її подальшої агресії проти України, Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зауважила, що «масивні» економічні санкції ЄС можуть торкатися також функціонування «Північного потоку -2», пропозиції щодо якого «на столі» для обговорення на рівні лідерів країн-членів ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-