Виклик Шойгу на допит в СБУ: Україна робила й робитиме агресору «неприємно»

Виклик Шойгу на допит в СБУ: Україна робила й робитиме агресору «неприємно»

Укрінформ
Слідком РФ давно й регулярно відкриває «справи» проти наших військових. Те, що Україна відповіла – це добрий знак. А ще – це фундамент майбутніх судових процесів

Служба безпеки України викликала до Маріуполя міністра оборони Росії Сергія Шойгу і спонсора так званої «русской весны» в Криму і бойових дій на Сході України російського «православного олігарха» Костянтина Малофєєва для вручення підозри в організації та керівництві незаконними збройними формуваннями. Ну, з Шойгу все ясно, щодо Малофєєва, в принципі, теж, хоча ця особа не на виду. Втім, за даними, зокрема, «Новой газеты» він є одним з учасників наближеної до Кремля групи, яка в першій половині лютого 2014 року розробляла сценарій дестабілізації в Україні і захоплення Криму.

Повістки згаданим особам опубліковано на сайті спецслужби.

Відповідно документу, Шойгу викликаний на 9:00 20 липня до слідчого Тараса Бутенка. Він має прибути до слідчого відділу №2 Управління СБУ в Донецькій і Луганській областях (м. Маріуполь, вул. Морських Десантників, 20), де йому планують вручити письмове повідомлення про підозру за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 (співучасть у злочині) і ч. 5 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) Кримінального кодексу України. Зазначимо, що дії, передбачені ч. 5 ст. 260 КК України, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.

Щодо Малофєєва, то він має з'явитися на допит до того самого слідчого о 10.00 20 липня. Йому планують вручити повідомлення про підозру за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27 і ч. 5 ст. 260 КК України.

Публічних коментарів Шойгу і Малофєєва з цього приводу наразі немає.

Тим часом в Україні цю новину сприйняли, по-різному, і це в умовах демократії річ природня. Є три умовні групи в Мережі. Перші – вітають дії СБУ і пишуть: «Нате вам, російські начальнички. Думаєте, тільки ви можете «пальці кидати», порушуючи кримінальними справами проти українців, які захищають свою землю? А проти вас теж можна! Чудова післямова до «російсько-української» статті Путіна». Другі, м’яко кажучи, не можуть зрозуміти для чого це все: «Всім же ясно, що ніколи той Шойгу не приїде» або ж – «Ага, а той усе кинув і айда в Маріуполь на допит...» Нарешті, треті – вважають повістки Шойгу і Малофєєву «вдалим тролінгом» від українських спецслужб.

Цікавимося в експертів, що ж вони про все це думають, зрештою, чому цього не було зроблено раніше, адже війна йде вже восьмий рік?

Політолог-міжнародник, координатор напрямку безпекової політики Центр політичних студій «Доктрина» Гліб Парфьонов у коментарі Укрінформу зазначив: «Те, що СБУ запросила на допит Шойгу – не матиме ніяких наслідків». Але йдеться, звісно, про наслідки прямі, щодо перспективи – все виглядає інакше. Головне – продовжує експерт – те, що почали вже готувати повноцінну базу стосовно відповідальності за російську агресію проти України. Щоби потім офіційно засудити винуватців та добиватися більшого тиску з боку міжнародної спільноти. Можливо, наполягати на базі цього розслідувати військові злочини Росії, котрі мали місце під час війни.

«Таку саму тактику легітимізації через юридичну площину, використовує Росія, чий Слідчий комітет постійно відкриває кримінальні провадження проти українських військових, звинувачуючи їх у військових злочинах. Те, що Україна відповіла симетрично – це добрий знак, хоча з цим і запізнилися на декілька років», – наголосив пан Парфьонов.

Подібним чином висловився генерал-майор, колишній заступник голови СБУ Віктор Ягун, який, однак, перш за все навів приклад Грузії. «Після війни наші грузинські друзі хотіли притягнути до відповідальності Російську Федерацію. Але знаєте чим це все закінчилося? А нічим! Вони програли всі суди. А чому? А тому, що треба завчасно й ретельно готуватися до будь-якого кроку, – наголошує він. – Звідси – по Шойгу… Воно, може, зі сторони комусь і смішно, і не надто переконливо виглядає, зрештою, нині росіяни усіляко зловтішаються з того, що, мовляв, якась СБУ їхніх Шойгу і Малофеєва викликає на допит, але… Нічого просто так не буває».

За словами експерта, усе було ретельно було досліджено, всі матеріали, в тому числі в Гаазі, були використані. «Ба більше того, у 2014-15 рр. під керівництвом Олени Зеркаль ми зустрічалися в Мінську з російською делегацією, де попередньо пред’являли їм свої претензії. Нагадаю, що в судах існує відповідна юридична процедура, коли вам треба пройти безпосередню стадію контакту з тим, кого ви звинувачуєте. Ми це зробили, грузини – ні. Ми пройшли всі стадії, провели перемовини, висували претензії, показували факти, на що росіяни заявляли (і заявлять), що це не відповідає дійсності. І тоді пішли судові процеси. І вони пішли вдало. І ми почали вигравати суди. Чому? Ще раз – бо пройшли всі стадії цих процесів. Так само й тут: якщо ми хочемо, щоб все було юридично бездоганно, щоб до нас в міжнародних судах не було ніяких претензій щодо обвинуваченого – треба витримати всі вимоги міжнародного законодавства», – наголошує пан Ягун.

Гаазький трибунал
Гаазький трибунал

Це буде непросто, адже жорна системи міжнародного правосуддя, на жаль, обертають дуже повільно. Утім, каже експерт, Україна має беззаперечні докази того, що накази, які виконувалися останнім пересічним солдатом ворога – безпосередньо підписувалися або віддавалися саме Шойгу. «Питаєте, чому цього не було зроблено раніше? Ну, краще вже пізно, ніж ніколи», – додав він.

Цікавимося у Віктора Ягуна – і що ж буде далі?

За його словами, йтиме поступовий процес: якщо Шойгу не з’явиться, то СБУ ще раз викличе його на допит: «У разі, якщо немає жодної реакції, якщо особа не приходить на виклик понад два рази, то підозрюваного або обвинуваченого можуть оголосити в міждержавний або міжнародний розшук, що є причиною для здійснення спеціального досудового розслідування або спеціального судового провадження. Тобто відбудеться передача матеріалів у суд, які розглядатимуться за наочною процедурою (приблизно те саме було застосовано до «ростовського втікача» В. Януковича, – Авт.). Нарешті, коли ця особа буде засуджена в Україні – спокійно можемо подавати на будь-які санкції, вимагаючи їх застосування від тих держав, які підписали з нами договір про юридичну підтримку».

Як стверджує генерал-майор, Шойгу, фактично, буде оголошений у розшук в тих країнах, які є нашими партнерами. «Буде від цього Шойгу холодно чи тепло – це його особисті проблеми, але те, що на кожному кроці ми робитимемо ворогу неприємно – це однозначно», – підкреслив Віктор Ягун.

Втім, є ще така думка – колишнього керівника Головного слідчого управління Служби безпеки Василя Вовка: «Я взагалі не можу зрозуміти всю цю історію з викликом глави Міноборони країни-агресора. Це, наче під час Другої світової кликати в Радянський союз Гітлера на допит. Все це далеко від кримінальної юстиції».

І навіть якщо це було зроблено з пропагандистськими цілями, то, на його думку, ця пропаганда, цей інформаційний вкид – слабенько виглядають. «Лишень гляньте – як «за поребриком» зловтішаються, скільки з’явилося мемів на цю тему. Різні скабєєви, сатановські й інші пишуть, що якщо Шойгу і приїде в Маріуполь, то, мовляв, зробить це не один, а «з армією, на танках». Тому, як мені видається, в даному разі слід говорити про пропагандистську акцію не стільки українського боку, скільки саме з боку РФ».

Нарешті, продовжує пан Вовк, навіть якщо це зроблено для того, щоб Шойгу не з’явився на допит, а відтак – потім ініціювати спеціальне заочне розслідування, то все це мали б нібито пояснити на офіційному сайті СБУ. «Приблизно так мало виглядати їхнє повідомлення: «У зв’язку з переходом до формату спеціального розслідування, для подальшого заочного засудження С. Шойгу маємо зафіксувати дві повістки, а також зафіксувати те, що вказана особа не з’явилася…». Зрештою, це питання не Маріуполя і не Сєвєродонецька чи Краматорська, а це питання центру – Києва. Тому скажу так: ця повістка та ще й без жодних пояснень виглядає, м’яко кажучи, дивно», – підсумував Василь Вовк.

Що тут додати? У нас кожний має право на власну точку зору. Але якщо вони спробують «приїхати до Маріуполя на танках»… То що ж, ласкаво тоді просимо – ЗСУ гідно зустрінуть майбутніх «двохсотих» на чолі хоч би й з самим Шойгу.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-