Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Як протидіяти поширенню Кремлем ідей «русского міра» на тимчасово окупованих територіях – позиція правозахисників

Як протидіяти поширенню Кремлем ідей «русского міра» на тимчасово окупованих територіях – позиція правозахисників

Укрінформ
На території ОРДЛО та в Криму молодих українців свідомо мілітаризують, створюючи із України образ ворога

Російський агресор на тимчасово окупованих територіях України провадить системну політику просування ідей «русского мира», не шкодуючи на це ні грошей, ні людських ресурсів. Серед інструментів – примусова видача паспортів РФ громадянам України, мілітаризація дітей, які проживають в ОРДЛО, встановлення русифікаторських стандартів освіти для навчальних закладів окупованого Донбасу, реалізація політики, спрямованої на міграцію працездатного населення та кваліфікованих працівників у РФ.

Правники зауважують, що у роботі із молоддю окупант акцентує особливу увагу та здійснює заходи щодо стримування дітей, абітурієнтів та загалом молодих людей від будь-яких контактів із Україною. Це стосується як всеможливих заборон, так і створення особливих умов для інтеграції дітей, юнацтва та молоді в ОРДЛО в «інфраструктуру» політичного та громадського життя так званих «ДНР/ЛНР».

У поточному місяці в освітніх центрах «Донбас-Україна» та «Крим-Україна» повідомили про масові випадки заборони з боку окупантів перетинати КПВВ абітурієнтам, які бажають навчатися на підконтрольній українській владі території. Це й не дивно: за інформацією «Східної правозахисної групи», в ОРДЛО обмежили виїзд дітей старше 14 років, у яких немає паспорта громадянина України, РФ, закордонних паспортів цих країн чи «паспорта ДНР», оскільки на окупованому Донбасі виникли проблеми із наповненням вишів, а через це окупаційні адміністрації втрачають російське фінансування.

Цього року випускники одинадцятих класів у школах окупованої частини Донеччини 31 травня вперше складали Єдиний державний іспит разом з Росією і за російськими нормами. Окрім того, на території ОРДЛО за підтримки РФ проходить тотальна мілітаризація дітей, підлітків та молоді, а також створюються молодіжні парламенти псевдореспублік «ЛДНР», діє проєкт «народні дружини», направлений на залучення молодих людей у лави так званої народної міліції, створюються осередки так званого «комсомолу» у закладах вищої освіти.

Як протидіяти системній роботі Кремля по поширенню ідей «русского мира» серед українських дітей та молоді на тимчасово окупованих територіях, в етері програми «Діалоги про НПВ» на радіо «Армія.FM» говорили із правозахисниками Павлом Лисянським та Вірою Ястребовою.

Павло Лисянський є засновником, а Віра Ястребова – виконавчим директором Східної правозахисної групи – громадської організації, заснованої в липні 2014 року в Донецькій і Луганській областях з метою максимальної протидії порушенням прав людини, а також захисту основоположних прав і свобод людини і громадянина.

На думку правозахисників, Україні варто боротися за молодь на тимчасово окупованих територіях двома основними шляхами: по-перше, впроваджуючи системну роботу із реінтеграції дітей, абітурієнтів для повернення їх в український простір; по-друге, демонструвати усіма доступними способами, що Україна є демократичною, вільною державою, яка відбудовується і змінюється на краще і не є ворогом для своїх громадян на тимчасово окупованих територіях, як це часто зображає російська пропаганда.

«Зараз багато дискусій стосовно КПВВ, але, на переконання нашої організації, влада псевдореспублік не відкриє КПВВ, бо за часів президента Зеленського відремонтували дороги, облаштували нові об’єкти інфраструктури. Люди з тих територій це бачать, і це вже є елементом реінтеграції. Окупант закрив КПВВ, мотивуючи такі свої дії пандемією (коронавірусу COVID-19 – ред.), а насправді – вони не хочуть, щоб люди бачили зміни, які відбуваються в Україні в той час, як у них нічого позитивного не відбувається», – вважає Павло Лисянський.

Правозахисники переконані, що важливим напрямком роботи, який варто врахувати у розробці законопроєкту про національно-патріотичне виховання, є робота із молоддю на підконтрольній території через створення освітнього курсу про російсько-українську війну. «Молодь часто не знає і не розуміє, що відбувається, бо їм цього майже ніхто не пояснює, і я про це кажу на основі власного досвіду спілкування із учнями і студентами ПТУ або технікумів на Луганщині. А враховуючи те, що молодь – наше майбутнє, то від них залежить і те, яким буде український парламент, місцеві органи влади. Ми повинні їм дати чітке розуміння, для прикладу – підготувати показ 20-хвилинного фільму, яким тезово роз’яснити – що відбувається і чому так сталося. Бо ворог постійно все перекручує. І якщо ми в Україні знімаємо 2-3 фільми на рік про російсько-українську війну й українську армію, то в ОРДЛО знімають 22. Якщо в Україні дотримуються демократії і об’єктивності, уникаючи жорсткої пропаганди, то на окупованих територіях на 1000 відсотків перекручують факти», – зазначає засновник «Східної правозахисної групи».

Чому робота із реінтеграції молоді є важливою для України? Саме тому, що нині на території ОРДЛО та в Криму молодим українцям не лише «промивають мізки», але й свідомо мілітаризують, створюючи із України образ ворога. За словами Віри Ястребової, Росія робить ці кроки свідомо саме для того, аби в подальшому мати змогу використати це для прикриття своєї агресії. «Дітей молодшого шкільного віку навчають розбирати та збирати вогнепальну зброю, встановлювати намети, ставити «розтяжки» – все це діти виконують у формі часів Другої світової війни, а гасла, які лунають під час цих навчань, засвідчують, що Російська Федерація готує молодь до агресії проти України. І у майбутньому Україні буде важко доводити, що агресором є регулярні військові підрозділи Російської Федерації, бо і спікери, і «сакральні жертви» будуть казати, що вони народилися в Луганську, навчалися і виросли на тій території й сповідують цю ідею, а така діяльність агресора є вкрай небезпечною», – розповідає правозахисниця про ситуацію на окупованих територіях.

В Україні доступні різні інструменти для того, аби якісно і системно протидіяти мілітаризації молоді на тимчасово окупованих територіях. Так, в Україні працює багато міжнародних фондів, відділень ООН, дипломатичних місій у напрямку боротьби за серця та уми молоді на тимчасово окупованих територіях України та підконтрольних уряду України територіях – правозахисники наголошують про можливості переорієнтації цих міжнародних програм у напрямку демілітаризації дітей і молоді в ОРДЛО та в Криму, а також якісної освітньої роботи на підконтрольних територіях. Для цього вже напрацьовані системні дослідження, свідчення, в тому числі очевидців кричущих порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях. Військові та колишні полонені можуть, за необхідності, наочно розповісти дітям та молоді про те, що з ними відбувалося, свідками чого вони ставали. Всі ці компоненти можуть лягти в основу нових освітніх пропозицій чи окремих освітніх програм для школярів та студентів, вважають у «Східній правозахисній групі».

«Маю сподівання, що за наступні кілька років відбудеться покрокова реінтеграція, нехай м’яка і поступова, але вкрай необхідна, а в недалекому майбутньому ми знову будемо мешкати в єдиній, суверенній та об’єднаній державі», – зазначає правозахисниця Віра Ястребова.

Василь Мокан

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-