Росія свідомо перешкоджає роботі МАГАТЕ на окупованих територіях - Кравчук

Росія свідомо перешкоджає роботі МАГАТЕ на окупованих територіях - Кравчук

Укрінформ
Українська сторона в ТКГ вкотре порушила питання доступу інспекції МАГАТЕ на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей для перевірки стану ядерних матеріалів на кількох об’єктах.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомив голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук.

Він привернув увагу спецпредставника Глави ОБСЄ пані Хайді Ґрау до того, що єдиною причиною ненадання нашій державі розширеного висновку за результатами застосування гарантій МАГАТЕ у 2020 році стала неможливість проведення інспекції на тимчасово окупованих територіях через блокування РФ вирішення цього питання по суті.

Як зазначається в повідомленні, Україна виходить з того, що блокування доступу інспекторів МАГАТЕ до ядерного матеріалу на тимчасово окупованих територіях - це свідоме перешкоджання роботі міжнародної організації з боку РФ, а в поєднанні з мілітаризацією Кримського півострова такі дії містять чіткі ознаки порушення Російською Федерацією Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Очевидним є те, що, перешкоджаючи діяльності МАГАТЕ в Україні, РФ дискредитує себе - в першу чергу як член Агентства і в другу - як постачальник ядерних послуг та технологій до третіх країн.

Читайте також: МАГАТЕ говоритиме про ядерні об'єкти на окупованих територіях лише з Україною

Кравчук також зауважив, що попри готовність координатора та Робочої підгрупи з безпеки, російська сторона заблокувала запланований розгляд питання з розмінування ділянок, погоджених влітку 2020 року в рамках роботи безпекової підгрупи ТКГ.

Українська делегація знову закликала російську сторону: розблокувати роботу КПВВ зі свого боку; повернутися до повного та всеосяжного режиму припинення вогню; узгодити план розмінування з графіком проведення ремонтних робіт на ключових об’єктах критичної інфраструктури поблизу лінії розмежування; створити безпечні умови для належного функціонування об’єктів, що забезпечують потреби цивільного населення.

“Українська делегація продовжує наполягати на необхідності якнайшвидшого звільнення всіх осіб, утримуваних у зв’язку з конфліктом, та вживає всіх необхідних для цього заходів. На жаль, наші пропозиції та ініціативи поки не зустрічають належної реакції російської сторони”, - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Росія хоче вилучити українські паспорти в ОРДЛО до 2025 року – Гармаш

Кравчук також поінформував, що українська делегація продовжує зосереджувати зусилля на реалізації таких заходів: дотримання режиму припинення вогню та вдосконалення координаційного механізму реагування на його порушення; повний і безумовний доступ МКЧХ та інших міжнародних гуманітарних організацій до утримуваних осіб; звільнення утримуваних осіб; розблокування російською стороною роботи КПВВ; забезпечення надійного та безпечного доступу СММ ОБСЄ до всієї території України з метою виконання свого мандата; якнайшвидше створення міжнародної групи експертів у тристоронньому форматі Україна – Росія - ОБСЄ для оцінювання екологічних ризиків від неконтрольованого затоплення шахт на тимчасово окупованих територіях.

Як повідомляв Укрінформ, 9 червня голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук закликав звільнити чотирьох тяжкохворих громадян України, яких утримує окупаційна влада в ОРДЛО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-