Український кулезахисний шолом пройшов випробування за новим стандартом

Український кулезахисний шолом пройшов випробування за новим стандартом

Інфографіка
Укрінформ
Український кулезахисний шолом «ТОР-Д» пройшов випробування за новим стандартом Міністерства оборони. Також він пройшов успішне випробування в сертифікованій лабораторії США

Балістичний шолом – розробка вітчизняної компанії UaRms, повідомляє "АрміяInform", передає Укрінформ.

За словами заступника директора з розвитку проєктів військового призначення ТОВ «KM ДІСТІ» (входить до складу ГО «Ліга оборонних підприємств України») Костянтина Марушевського, підприємство випробувало шолом «ТОР-Д» в українській акредитованій лабораторії згідно з новим стандартом. Результати випробувань засвідчили, що цей шолом повністю відповідає вимогам військових.

У 2016 році «ТОР-Д» (десантний варіант шолому «ТОР») успішно пройшов визначальні відомчі випробування і був прийнятий на забезпечення українського війська.

Марушевський також додав, що балістичний захист цих шоломів відповідає захисту 1 національного стандарту ДСТУ 8835:2019. Тобто його не пробиває 9-мм куля (патрон 9×19) зі свинцевим осердям на швидкості 358 м/с з відстані 5 метрів та 9-мм куля (патрон 9×18) зі сталевим осердям на швидкості 335 м/с. Водночас заперешкодна деформація захисної оболонки після пострілу менше, ніж передбачена стандартами країн НАТО (до 20 мм у фронтальній та тильній частині і до 16 мм у бокових та тім’яних частинах).

Окремо він звернув увагу на надійність і ергономічність підшоломника: демпферні подушки надійно захищають голову від контузійної травми, а утримуюча система підганяється не тільки за висотою і глибиною, а й за окружністю голови за допомогою дискового регулятора.

Раніше загальновійськовий кулезахисний шолом «ТОР-Д» пройшов успішне випробування в сертифікованій лабораторії США за стандартом NIG, рівень ІІІ-А. Про це свідчить виданий сертифікат встановленого зразка, де відображені всі етапи випробувань із фіксацією відповідних параметрів. Один із них — енергія впливу на голову бійця після влучання в шолом 9-мм пістолетної кулі Luger (9х19) зі швидкістю 411,5-442 м/с. За дозволених до 400 G (одиниць вимірювання) максимальний показник випробувань становив 216,9 G. На практиці це означає відсутність контузії у військовослужбовця та можливість подальшого виконання бойового завдання.

Читайте також: ВМС цьогоріч створять три дивізіони берегових мобільних комплексів «Нептун»

У березні поточного року Міноборони України затвердило стандарт ВСТ 01.301.007 — 2021 (02) «Небалістичні методи випробувань та критерії оцінювання бойових шоломів». Зокрема, він передбачає перевірку шоломів на стійкість до впливу різних умов експлуатації (як дуже низьких, так і дуже високих температур), стійкість до відкритого полум’я, міцність утримуючої системи під час статичного та динамічного навантаження, стабілізацію шолому на голові користувача під час виконання бойових завдань тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-