Сергій Дейнеко, голова Держприкордонслужби
Коли прикордонники братимуть під контроль ділянку кордону між ОРДЛО і РФ, я піду разом з ними
11.10.2019 14:41

Державна прикордонна служба – постійно у зоні ризику, прикордонники знаходяться на передовій із окупованими територіями й готові в будь-який момент дати відсіч ворогу. Напередодні Дня захисника України про потреби та реформи, які йдуть дуже нелегко; про ображених генералів та військових, які отримують найменшу зарплату серед військовослужбовців; про проект “Стіна” та корупцію у відомстві – відверто в інтерв'ю Укрінформу розповів голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко.

- З чого ви розпочали реформи в Прикордонній службі?

- Зі штатних змін по адміністрації ДПСУ. Бо, на мій погляд, починати треба з себе. Ми почали з того, що реформували Адміністрацію ДПСУ, усунувши дисбаланс, який був.

Всі джипи, які обслуговували адміністрацію Служби, відправили на кордон

Тобто, протягом останніх років було необґрунтовано збільшено управлінську ланку.

Якщо в 2014 році департаментів у складі Адміністрації було 6, то на момент мого призначення їх було вже 15. Директор департаменту — це штатна категорія, за якою можна отримати звання генерал-лейтенанта. Цей дисбаланс призвів до того, що було багато керівників і мало виконавців. У нас не вистачало солдатів, які повинні виходити на охорону кордону, зате повністю була укомплектована управлінська ланка в Адміністрації й регіональних управліннях. Мені соромно перед солдатом, який несе службу в складних умовах, а тут жирують генерали.

Щоденно на обслуговування адміністрації використовувалися 64 автомобілі. Скоротили. Близько 30 автомобілів віддали на державний кордон. По-перше, відправили всі транспортні засоби підвищеної прохідності — всі джипи поїхали на кордон. Це дозволило скоротити витрати пального для забезпечення діяльності Адміністрації.

- Тож скільки генеральських посад плануєте залишити?

Після реформування Служби з 38 генералів має лишитися тільки 19

- У ДПСУ штатна чисельність генералів становила 54 посади. На момент мого призначення на посаду 38 осіб мали звання генерала. Після реформи по Адміністрації ми скоротили 6 посад генералів. А після завершення реформування у нас має залишитись лише 19 генералів.

Крім того, буде скорочена чисельність регіональних управлінь. Якщо зможемо, проведемо децентралізацію прикордонної влади, командири прикордонних загонів матимуть більше повноважень.

- Як боретеся з корупцією?

- Це дійсно актуальне питання, бо важливим є фактор підвищення рівня довіри до прикордонників.

У рамках протидії корупції та оновлення керівного складу цього року змінено 3 керівників регіональних управлінь та 5 начальників загонів у межах Волинської, Львівської, Закарпатської та Чернівецької областей.

За негативних підстав звільнено 455 військовослужбовців, з них 48 – офіцерів. Превентивні заходи дають певні результати.

Зокрема, у поточному році припинено майже 500 спроб надання неправомірної вигоди, тобто відмов персоналу від хабарів на суму 1,6 млн грн.

Взагалі, для мотивації персоналу планується запровадження додаткового преміювання за професійні дії. Зокрема, передбачається можливість преміювання відсотком від викритої контрабанди.

Активно пропагується меседж «Чесна служба на кордоні – вигідніша», і впевнені, що його впровадження забезпечить зростання довіри до прикордонників.

Крім того, приділяємо увагу і питанню отримання житла.

Було проведено відомчий аудит питань отримання та розподілу службового житла у західному регіональному управлінні, були виявлені численні порушення. Матеріали перевірки спрямовані до одного з правоохоронних органів. На даний момент триває кримінальне провадження. Якщо буде доведено провину певних осіб, вони будуть притягнуті до відповідальності.

У мене щомісяця проводиться особистий прийом. Це можливість для людей бути почутими і вирішити свої питання. На жаль, відсотків 90 прикордонників, які звертаються до мене – вони звертаються зі скаргами щодо непрозорого розподілу житла. Зараз у черзі на отримання житла перебуває 9 тисяч 300 прикордонників.

Після розведення військ прикордонники фактично залишаться на першій лінії

- Що зміниться для вас у разі відведення військ?

- Для мене багато що зміниться, бо фактично мої підрозділи залишаться на першій лінії. Я знаю, що прикордонники, як і завжди, виконають поставлені завдання. Мене більше турбує наступне завдання – нам потрібно буде заходити і брати під контроль ту ділянку кордону, яка зараз непідконтрольна владі України. ЇЇ протяжність становить 409 кілометрів у межах Донецької й Луганської областей. Я розумію, що прикордонники будуть першими. І найголовнішим завданням для мене буде збереження життя своїх військовослужбовців, тому я повинен заходити разом із ними. Я не зможу сидіти тут, а мої підлеглі будуть піддаватися загрозі.

Цього року вже загинуло 79 наших героїв. Я дуже радий, що в цьому році не було втрат серед прикордонників.

За час цієї війни ми втратили 70 наших прикордонників, 5 наших побратимів досі вважаються зниклими безвісти. Я хочу наголосити, що прикордонники будуть виконувати все, що визначено Мінським форматом. Тобто, буде кордон – буде все інше.

- Чи продовжується проєкт інженерно-технічного облаштування українсько-російського кордону?

- Так, продовжується. На 2019 рік за планом має бути виділено 400 млн грн, поки що ж бюджетом виділено 263 та освоєно 222 млн грн.

Інженерні роботи проводяться на ділянках Харківської, Луганської та Чернігівської областей. Облаштовано 390,3 км протитранспортного рову, 66,5 км контрольно-слідової смуги, побудовано 295,9 км рокадної дороги, 79 переходів дороги через яри, 94,1 км металевого паркану, 47,4 км загородження зі спіралі «Єгоза». На ділянках 4 підрозділів розгорнуто комплекси відеоконтролю та сигналізації. На ділянках ще п`яти підрозділів продовжуються роботи з облаштування комплексів відеоконтролю та сигналізації.

Виготовлено 4 бойових рухомих модулі на базі легкоброньованої платформи «Тритон».

Я вважаю, ми маємо робити акцент на більш активному використанні технічних засобів охорони Держкордону, ми повинні мінімізувати людський фактор.

Я планую найближчим часом відрядження на ділянку Сумського прикордонного загону з метою з'ясування ситуації на цій ділянці кордону. 

- І головне питання: чи достатньо фінансування ДПСУ на 2020 рік?

- Кошти, які планується виділити на цей рік для відомства – 10,880 млрд грн – явно недостатнє фінансування. Я просив, я благав, я кричав! Але на даний момент ситуація поки що не вирішена. Це навіть не бюджет виживання, це бюджет знищення фактично.

У відомстві ми обрахували мінімальну потребу, і вона складає 16 млрд 153 млн. Якщо буде менше, це буде катастрофа! Я втрачу підготовлених людей, які підуть зі служби.

Зараз військовослужбовці ДПСУ отримують найменше грошове забезпечення серед усіх силовиків. Прикордонник, який несе службу на першій лінії, отримує на 7 тисяч менше, аніж його колега зі Збройних сил, що перебуває у сусідньому окопі. Доплата за першу лінію у ЗС – 17 тисяч, а у прикордонників – 10 тисяч. Через це багато професіоналів іде зі служби.

Яна Лемешенко. Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-