"Спецслужба ЛНР" намагалася завербувати іноземця кайданками та мішком на голові

Укрінформ
Контррозвідники Служби безпеки України викрили факт вербування громадянина однієї з країн Близького Сходу представниками так званого "міністерства державної безпеки ЛНР", які діють під контролем спецслужб РФ.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

“Оперативники спецслужби встановили, що випускник луганського університету періодично відвідував тимчасово окуповану територію у приватних справах. Під час останнього візиту при перетині лінії розмежування через КПВВ “Станиця Луганська” іноземця затримали представники “спецслужби" бойовиків. У кайданках та з мішком на голові люди в масках відвезли його до підвального приміщення, облаштованого під тюремні каземати. Три доби іноземця утримували у в’язниці, не висуваючи конкретних звинувачень. Згодом під тиском загроз фізичної розправи бойовики змусили іноземного громадянина погодитись на конфіденційну співпрацю. Він мав збирати для них інформацію про інших мешканців країн Близького Сходу, які перебувають чи відвідують ОРЛО або мають бізнес на підконтрольній українській владі території”, - йдеться у повідомленні.

Після повернення іноземця з так званої "ЛНР" співробітники української контррозвідки викрили факт його вербування "спецслужбою" бойовиків. Чоловік надав правоохоронцям детальні свідчення щодо обставин свого перебування у катівнях "МДБ" та вербування терористами.

У пресцентрі зазначають, що з початку 2019 року контррозвідники СБУ виявили на Луганщині вже кількох вихідців з Близького Сходу, завербованих так званим "МДБ ЛНР", для збирання на території України відомостей стосовно своїх співвітчизників.

Читайте також: Спецслужби РФ намагаються вербувати українських військових через соцмережі — СБУ

Служба безпеки України наголошує, що виконання іноземними громадянами завдань "спецслужб" проросійських терористів може призвести до кримінальної відповідальності за ст. 114 Кримінального кодексу України (шпигунство), яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 8 до 15 років. Звільняється від відповідальності особа, яка припинила незаконну діяльність та добровільно повідомила органи державної влади про вчинене, якщо внаслідок цього і вжитих заходів було попереджено заподіяння шкоди інтересам України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-