Рада збирається виключити дезертирів із чисельності ЗСУ

Рада збирається виключити дезертирів із чисельності ЗСУ

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №1227 "Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо удосконалення деяких питань проходження громадянами військової служби".

За його ухвалення проголосували 275 народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Метою законопроєкту є унормування на законодавчому рівні питання про невходження до чисельності Збройних сил України та інших військових формувань військовослужбовців, які самовільно залишили військову частину або місця служби, дезертирували зі Збройних сил України та інших військових формувань або добровільно здалися в полон.

Початком призупинення військової служби пропонується визначити день внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяви, повідомлення командира (начальника) військової частини про вчинене кримінальне правопорушення, поданих відповідно до частини четвертої статті 85 Дисциплінарного статуту ЗСУ.

Читайте також: Рада планує дозволити ЗСУ застосовувати техніку та зброю в особливий період

Час призупинення військової служби не зараховується до строку військової служби, вислуги у військовому званні та до вислуги років для виплати надбавки за вислугу років і призначення пенсії. На таких військовослужбовців не поширюються пільги та соціальні гарантії, встановлені законодавством.

Військовослужбовці, військову службу яким призупинено, не входять до чисельності ЗСУ.

Передбачається, що військовослужбовці, військову службу яким призупинено та стосовно яких обвинувальні вироки суду набрали законної сили, підлягають звільненню з військової служби, крім тих, яким вироком суду визначено міру покарання у виді службового обмеження, арешту з відбуттям на гауптвахті або триманням у дисциплінарному батальйоні.

Документ передбачає, що військовим, стосовно яких судом винесено виправдувальний вирок, що набрав законної сили, або стосовно яких закрито кримінальне провадження, військова служба та контракт продовжується. У такому разі строк призупинення військової служби зараховується до строку вислуги військовослужбовців у військовому званні та до вислуги років для виплати надбавки за вислугу років і призначення пенсії, а також поновлюються пільги та соціальні гарантії, встановлені законодавством для військовослужбовців.

"У цьому законопроєкті ми пропонуємо відтермінувати майбутнім військовослужбовцям призов на строкову військову службу в разі виявлення бажання здобути первинне військове звання офіцерського складу на весь період проведення військової підготовки. Також ми маємо на меті на законодавчому рівні надати можливість служити на офіцерських посадах особам, які не мають офіцерських звань, але здобули вищу освіту за ступенем не нижче бакалавра віком від 20 до 30 років. Водночас з метою збереження льотного потенціалу Збройних сил нами пропонується збільшити мінімальний строк служби за контрактом для осіб офіцерського складу з числа військовослужбовців льотного складу авіації з п'яти до десяти років", - додала представник уряду у ВР Ірина Верещук (фракція "Слуга народу"), презентуючи законопроєкт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-