За п'ять років український експорт зброї треба збільшити до $2 мільярдів — Абромавичус

За п'ять років український експорт зброї треба збільшити до $2 мільярдів — Абромавичус

Укрінформ
Український експорт озброєнь перебуває на досить низькому рівні, тому одне з основних завдань - збільшити його з 400 млн дол. до 2 млрд дол. на рік.

Про це в інтерв'ю The Page розповів генеральний директор державного концерну "Укроборонпром" Айварас Абромавичус.

"Загалом у нас є дуже гідна продукція. Але наш експорт озброєнь все ж знаходиться на досить низькому рівні – це приблизно 400 млн дол. на рік. Наша мета - до 2025 року збільшити український експорт озброєнь до 2 млрд дол. Тут важливо розуміти, що загальний обсяг оборонних бюджетів у світі оцінюється в 2 трлн дол. Зараз підприємство вкрай неефективне – низький рівень продуктивності", - заявив очільник концерну.

За його словами, наразі виручка з розрахунку на одного працівника становить усього лише 16 тис. дол. на рік. Водночас середній показник в індустрії в світі – це 365 тис. дол. на рік, тобто більше ніж у 20 разів. Тому, на думку Абромавичуса, потрібно нарощувати виробництво продукції цивільного призначення, зокрема на підприємствах Укроборонпрому.

Аби наростити експорт до двох мільярдів, потрібна більш чітка координація спецекспортерів і окремих підприємств, вважає гендиректор.

Читайте також: Укроборонпром не має керувати дитячими садками, школами та басейнами - Абромавичус

Відповідаючи на запитання, у якій сфері Україна виготовляє найкращу військову продукцію, Абромавичус зазначив, що зараз найбільш "просунутим" є ракетобудування.

"Це такі компанії, як "Промінь" та "Артем". Звичайно, коли мова йде про нові проєкти та про відродження якихось гігантів, то в першу чергу мова йде про "Антонов", який, на жаль, кілька років вже не виробляє нової продукції. Але потенціал залишається величезним, і його треба використовувати в найкоротші терміни. І ще відразу ж пригадується "Зоря Машпроєкт", - вважає керівник концерну.

Серед найбільш перспективних ринків для українського експорту Абромавичус вважає країни Латинської Америки та Африки.

"Найбільші покупці озброєння в світі – це країни Близького Сходу та країни Південно-Східної Азії. Найбільший імпортер озброєння в світі – Індія, це 12% всього імпорту озброєння. І 60% цього імпорту – це Росія. Тобто Росія дуже міцно стоїть на світовому ринку озброєння... Але ми не здаємося. Тому працюватимемо за всіма напрямками. Нещодавно був пресреліз про те, що ми продали один літак в Перу. Це новий літак — Ан-178. Виходячи з цього, можу сказати: ринки Латинської Америки і Африки дуже перспективні. Працюватимемо ось за цими напрямками", - розповів керівник концерну.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський своїм указом №641/2019 від 30 серпня 2019 р. призначив Айвараса Абромавичуса генеральним директором державного концерну "Укроборонпром".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-