Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Мінські угоди зробили ключове ‒ зупинили повномасштабну війну

Мінські угоди зробили ключове ‒ зупинили повномасштабну війну

Блоги
Укрінформ
Фото старе, але дуже дороге мені. 2014 рік. На фронті ‒ жах, і це знають одиниці в Києві і ті, хто зараз в пеклі ‒ наші воїни

Ми з Президентом і Медведєвим працюємо над текстом звернення Порошенка до нації, де він викладає сутність мінських угод. За які нас стільки критикували, за які я і сьогодні читаю від фейсбучних експертів ‒ «так вони ж нічого не зробили»... Ці угоди зробили ключове ‒ зупинили повномасштабну війну, наступ на інші регіони України. 

Я точно не в рожевих окулярах дивлюся на світ. І усвідомлюю помилки команди, які, безумовно, були. 

Але несправедливо тільки, й безкінечно ‒ про помилки. Я знаю хіба що половину жахіття 2014 й досі не розумію, як ми вистояли, як Країна. Безмежно вдячна Порошенку, що він взвалив на себе цю ношу ‒ рятувати країну, й багато для цього робив. Я дякую за довіру і честь ‒ хоч трохи долучитися до важливої справи ‒ захисту країни. 

...Сьогодні була в АП. Президент коротко і востаннє в цих стінах зібрав своїх радників, щоб сказати нам кілька теплих слів. Ми подякували йому за честь працювати в команді в історичні, без пафосу, часи.

Президент говорив дуже важливі слова: «Ми не програли, це не поразка. Це плата за важкі реформи, які оцінить історія і час. Країна ‒ найважливіше». Я теж так думаю. Півроку тому мудра Раса Юкнявічене, екс-міністр оборони Литви і президент ПА НАТО, під час нашої зустрічі в Канаді, пророкувала: «Іра, ти мудра, й сподіваюся, ти точно усвідомлюєш, що вам прийдеться заплатити високу політичну ціну за реформи, за перехід до ринкових цін на газ, за політичну і енергетичну незалежність від РФ. Але Україна того варта! Знаєш, всі команди, які в країнах Східної Європи і Балтії проводили реформи, потім програвали вибори. Це ‒ плата за правильний курс. Ви теж маєте його пройти. Але ‒ головне, що хочу тобі порадити: ми сідали з нашими наступниками і домовлялися про ключове ‒ незмінність курсу. Ви маєте захистити курс».

Сьогодні ми говорили про це з Президентом. 5 років ми захищали країну. Тепер ‒ готові захистити незмінність курсу. Все, що відповідатиме захисту суверенітету, теріторіальноі цілісності, інтеграції до ЄС і НАТО ‒ ми будемо гаряче підтримувати. Але не дамо і не дозволимо ні на грам і ні на сантиметр звернути з курсу, за який так дорого заплатила Україна і найкращі українці протягом цих 5 років.

Команді Президента Порошенка багато вдалося зробити. Я пишаюся тим, що зберегли країну. Дуже важливі ‒ демократичні вибори. Я рада нинішній європейській практиці мирноі і цивілізованої передачі влади, це повністю відповідає моїм принципам. Сьогодні ключові представники команди Порошенка написали заяви про відставку, ми точно не тримаємося за табуретки, не боїмося виборів і не чіпляємося за владу. Ми зробили все, що могли. Ми будемо радіти, як хтось зможе зробити більше. Ми готові підставити плече в захисті України. І ми не дамо і не дозволимо нікому зрадити Україну, і здати її інтереси.

Ще раз дякую, пане Президенте. За 5 непростих років, які ввійдуть в історію.

Ірина Геращенко

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-