У Міноборони пояснили, як відбирають військових для лікування за кордоном

У Міноборони пояснили, як відбирають військових для лікування за кордоном

Укрінформ
Залежно від спроможностей та спеціалізації іноземних клінік, країни-партнери надають безоплатну медичну допомогу українським військовим з певними діагнозами.

Про це заявив начальник головного військово-медичного управління, начальник медичної служби ЗСУ Ігор Хоменко під час прес-конференції з нагоди відправлення 15 українських військових на лікування до ФРН, відповідаючи на питання кореспондента Укрінформу щодо критеріїв відбору поранених, які їдуть на лікування за кордон.

«В Головному військово-медичному управлінні є база даних усіх поранених, які пройшли лікування з 2014 року, і є база даних військових, які потребують дуже довготривалого лікування. Наразі ми не відправляємо важкохворих, які знаходяться на штучній вентиляції легенів, тобто їм уже врятовані життя, і люди зараз відлітають для того, щоб відновити свої функціональні можливості. В 90% випадків – це військові з пораненими кінцівками», - повідомив Хоменко.

Він також роз’яснив, що прізвища поранених, які потребують лікування від 3 місяців до року, заносяться до бази даних. «Потім прибувають іноземні фахівці і проводять відбір, кого вони візьмуть. Після надання спеціалізованої допомоги в клініці поранений повернеться сюди (в Україну – ред.) з відновленими функціями», - розповів представник Міноборони, додавши, що така співпраця, крім Німеччини, ведеться й з іншими країнами, які займаються лікуванням та реабілітацією українських поранених.

Керівник групи лікарів Бундесверу, старший лікар Міхаель Уль уточнив, що німецькі фахівці відбирають на лікування тих хворих, яким може бути гарантовано забезпечена якісна допомога у відповідності до кваліфікації та спеціалізації тієї чи іншої німецької клініки. «Після того, як військові пройшли курс лікування зі збереження кінцівок (в Україні – ред.), йдеться, наприклад, про встановлення штучних суглобів. І у нас тут є дуже великий досвід, яким ми можемо скористатись і можемо застосувати свої практичні навички. Більшість поранень отримані від вибухів, коли осколки потрапляють до тканин, і через те загроза інфікування цих поранень дуже висока, а сам процес лікування дуже тривалий. Багато військових мають важкі поранення, і ми своїми специфічними знаннями і ресурсами можемо забезпечувати тривале лікування», - наголосив керівник німецької групи лікарів.

Читайте також: На лікування до Німеччини відправили 15 українських військових

Відповідаючи на питання Укрінформу, скільки коштів уже витрачено урядом Німеччини на лікування українських військових, Посол ФРН в Україні Ернст Райхель зазначив: «Точну цифру, яку виділив уряд Німеччини на лікування українських військових, сказати складно, але це немалі кошти, адже військовий перебуває у хірургічному спеціалізованому відділенні не один місяць. Українські партнери (медична служба ЗСУ – ред.) підбирають таких пацієнтів, які можуть успішно лікуватись у Німеччині в залежності від їх діагнозу».

Як повідомляв Укрінформ, 14 травня ц.р. 15 українських військовослужбовців, які отримали поранення під час проведення операції Об'єднаних сил, відлетіли на лікування до медичних закладів ФРН. Вони пройдуть курс лікування у трьох госпіталях Бундесверу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-