У Полторака сказали, в якому аспекті Україна “вже є членом НАТО”

У Полторака сказали, в якому аспекті Україна “вже є членом НАТО”

Укрінформ
Міністерство оборони України вже має можливість здійснювати через Агенцію НАТО з підтримки та постачання (NSPA) закупівлю товарів та послуг для тилового забезпечення, на черзі - підготовка механізму закупівлі озброєнь і військової техніки.

Про це повідомив заступник міністра оборони України Олег Шевчук в інтерв'ю Тиждень.ua.

“Міноборони підписало угоду із Агенцією НАТО з підтримки та постачання (NSPA) про встановлення відносин у сфері купівлі-продажу на підтримку несистемних брокерських послуг для ЗСУ. Це диверсифікувало джерела матеріально-технічного забезпечення армії, нівелюючи залежність від російського ОПК. Ми можемо використовувати цей механізм для придбання тилової номенклатури на рівні з країнами НАТО. І в цьому аспекті, можна так сказати, ми вже є членом Альянсу, бо нам надали прямий доступ до Агенції”, - сказав Шевчук.

Він наголосив, що вже є фахівці, які пройшли навчання з використання її бази даних, вони мають робочі місця і підключені до неї. Таким чином, підсумовує заступник міністра, можна проводити закупівлі номенклатури НАТО: речове майно, спорядження, намети, медикаменти тощо. Крім того, це дозволяє відкрити українським виробникам доступ через NSPA до постачань країнам НАТО.

Читайте також: Климпуш-Цинцадзе у Вашингтоні поспілкується з представниками країн-членів НАТО

На думку Шевчука, конкуренція з Агенцією змушує українських постачальників, які співпрацюють з Міноборони, покращити якість виробництва і тримати адекватні ціни. “Так, у НАТО вся номенклатура дорожча, але вже є кілька постачальників, які, вивчивши наші потреби, заявили про спроможність знизити собівартість до прийнятного для ЗСУ рівня”, - наголосив заступник міністра .

За його інформацією, нині триває робота над нормативним механізмом реалізації права на закупівлі озброєнь і військової техніки. “Хто безпосередньо цим займатиметься - ще визначають. Є кілька пропозицій. Одна з них – цим займатиметься не армія, війську лише передаватимуть відповідні засоби”, - поінформував Шевчук.

Як повідомлялося, у червні 2016 року Міністерство оборони України та Агенція НАТО з підтримки та постачання (NATO Support and Procurement Agency, NSPA) підписали угоду про встановлення відносин у сфері купівлі-продажу на підтримку несистемних брокерських послуг для Збройних сил України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-