Російські РЕБ на Донбасі намагаються глушити дрони США — InformNapalm

Російські РЕБ на Донбасі намагаються глушити дрони США — InformNapalm

Укрінформ
Виявлені ОБСЄ на окупованому Донбасі новітні російські системи радіоелектронної боротьби Р-330Ж "Житель" та "Тірада-2" можуть використовуватися на лише проти ЗСУ, а й з метою випробовування їх у бойових умовах проти американських стратегічних БПЛА.

Таку думку висловили аналітики міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm.

"OSINT-аналітики InformNapalm вважають, що росіяни за допомогою новітніх станцій РЕБ, зафіксованих місією ОБСЄ 16 березня на окупованій території, намагаються глушити канал зв’язку між американським БПЛА та супутником", - йдеться у повідомленні.

Вказується на те, що над лінією розмежування на Донбасі часто літає американський стратегічний БПЛА RQ-4B Global Hawk, який оснащений інтегрованою системою спостереження і розвідки HISAR (Hughes Integrated Surveillance & Reconnaissance). Цей комплекс також використовується на борту армійського БПЛА RC-7B і продається на міжнародному ринку. "Комплекс має радар SAR/MTI, а також оптичний та інфрачервоний сенсори. Всі три підсистеми можуть працювати одночасно, а їхні дані обробляються єдиним процесором. Цифрові дані можуть передаватися на землю в режимі реального часу в межах прямої видимості або через супутниковий канал зі швидкістю до 50 Мбіт/с", - зазначається в повідомленні.

Читайте також: Місія ОБСЄ знову виявила новітні російські системи РЕБ на Донбасі

Коментуючи виявлення БПЛА ОБСЄ 16 березня неподалік н.п. Южна Ломуватка (окупована Луганщина) новітніх російських систем радіоелектронної боротьби Р-330Ж "Житель" та "Тірада-2", в InformNapalm повідомили, що "Тірада-2" - це система орбітального придушення, призначена для безконтактного виведення з ладу супутників зв’язку. Розробка цієї системи почалася в 2001 році, а вперше публічно про неї заговорили в 2017. У серпні 2018 року на форумі "Армія-2018" публічно було підписано контракт на постачання міноборони РФ цієї новітньої системи РЕБ, а восени пройшли випробування. Виконавець контракту – Владімірський завод "Електроприбор". У грудні 2018 РІА "Новости" повідомило, що "Тирада-2" в 2019 році надійде на озброєння в Центральний військовий округ.

Макетований вигляд “Тирада-2С”

Додається, що російська автоматизована станція радіоперешкод Р-330Ж "Житель" призначена для автоматизованого виявлення, пеленгування й аналізу сигналів джерел радіовипромінювання в діапазоні частот 100-2000 МГц, а також для створення радіоперешкод для переносних та мобільних наземних станцій (абонентських терміналів) систем супутникового зв’язку "ІНМАРСАТ" та "ІРІДІУМ", навігаційної апаратури споживачів супутникової радіонавігаційної системи "НАВСТАР" (GPS) та базових станцій стільникової системи зв’язку GSM-900/1800. В Україну не постачалась.

Обидва комплекси РЕБ глушать не лише супутниковий зв’язок, а й хвилі КХ та УКХ діапазонів, а також стільниковий та транкінговий зв’язок.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-