Президент нагородив українських жінок-воїнів

Президент нагородив українських жінок-воїнів

Фото
Укрінформ
Президент, Верховний головнокомандувач Збройних сил України Петро Порошенко нагородив представниць силових структур, які брали участь у відсічі агресії на сході України.

Про це повідомляється на сайті Адміністрації Президента.

«Упродовж усіх п'яти років, під час яких Україна протистоїть ворожій агресії, пліч-о-пліч з воїнами-чоловіками є жінки. Це особливість Збройних сил України, інших силових підрозділів», - сказав глава держави.

Президент нагородив жінок-військових / Фото: Микола Лазаренко

Він наголосив, що поруч зі змінами у забезпеченні та оснащенні армії різко збільшилася кількість жінок в українському війську.

«Я вітаю ці зміни. І вітаю кожного, хто прийняв рішення долучитися до справи оборони держави. Є жінки-воїни, але й водночас – жінки-берегині. На бойових позиціях, де присутні жінки, дисципліна і поведінка абсолютно інші. Жінки цементують нашу оборону і дають сили тим, хто знаходиться на передньому краї», - сказав Порошенко.

Президент згадав про подвиг героїчної українки Лесі Бакланової, яка загинула 10 жовтня 2018 року біля шахти Бутівка в районі Авдіївської промзони. Присутні вшанували пам'ять усіх полеглих в боротьбі за Україну хвилиною мовчання.

Загалом, статус учасника бойових дій отримали понад 7 тисяч жінок — військовослужбовців та працівників Збройних сил України, 166 з них удостоєні вищих державних нагород, у тому числі п’ятеро нагороджені посмертно.

Читайте також: Порошенко і Гройсман привітали українок з Міжнародним жіночим днем

Глава держави підкреслив, що на законодавчому рівні підвищено правовий захист військовослужбовців-жінок та створені умови для збільшення їхньої кількості на військовій службі, зокрема на вищих військових посадах, жінкам-військовим гарантується рівний доступ до посад і військових звань та рівний обсяг відповідальності під час виконання обов’язків військової служби, незалежно від статі. Він повідомив, що на сьогодні близько 90 жінок мають військове звання «полковник». Серед осіб старшого офіцерського складу 842 військовослужбовці – жінки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-