Київ закликає посла ОБСЄ негайно відвідати українських заручників в ОРДЛО

Київ закликає посла ОБСЄ негайно відвідати українських заручників в ОРДЛО

Укрінформ
Україна закликала координатора гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи, посла ОБСЄ Тоні Фріша долучитися до встановлення долі більш ніж 70 українців, які, ймовірно, утримуються у в'язницях в ОРДЛО.

Про це повідомила представник України у гуманітарній підгрупі ТКГ, перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у Facebook за результатами 103 засідання ТКГ у Мінську.

"РФ і їх маріонетки з ОРДЛО продовжують тактику приховування інформації про утримуваних і роками не дають відповіді на наші запити. Тому, оскільки немає ніякої реакції щодо долі розшукуваних нами людей, ми закликали посла Фріша долучитися до встановлення долі більш ніж 70 українців, утримання яких у тюрмах нам навмисне не підтверджують (хоч українська сторона має інформацію і докази їх незаконного арешту). Й у нас є підстави турбуватися, що кількох українців з цього списку бойовики могли закатувати", - наголосила вона.

Перший віце-спікер додала, що Київ також звернувся до посла Фріша із закликом негайно відвідати заручників на окупованих територіях і докласти всіх зусиль, аби налагодити систематичну передачу листів і можливість телефонувати рідним. "Сподіваюся, незабаром такий візит до Луганська відбудеться", - додала вона.

За її словами, українська сторона звернулась і до спецпредставника голови ОБСЄ у складі ТКГ посла Мартіна Сайдіка з проханням сприяти передачі листів рідних українським заручникам, і він пообіцяв це зробити.

Крім того, на засіданні Україна звернула увагу ОБСЄ, що вже три роки бойовики не виконують обіцянку звільнити п'ятьох підлітків із Ясинуватої, затриманих у вересні 2016 року. "Ми очікуємо від координаторів більш чіткої позиції щодо вимог виконувати домовленості, так важко досягнуті в групі. Дітей обіцяли звільнити ще наприкінці 2016 року", - заявила Геращенко. Вона додала, що Україна у ТКГ закликала негайно активізувати пошук зниклих безвісти, кількість яких обчислюється сотнями, і створити відповідний механізм за участю РФ і МКЧХ.

Читайте також: Окупанти не дали ОБСЄ здійснити моніторинг біля Новоазовська та Ізвариного

"На ТКГ українська сторона нагадала, що РФ несе повну відповідальність за зрив Мінських угод 4 роки тому, захоплення Дебальцевого і жорстокий розстріл сотень українців - цивільних і військових. Росія має піти з Дебальцевого, зрештою, з усієї української території. Вивести війська і техніку й негайно скасувати «результати псевдовиборів в «республіках»", - наголосила представник України у гуманітарній підгрупі.

За її словами, українські представники в ТКГ і всіх групах нагадали, що під час дебатів у Радбезі ООН "Росію назвали тим, ким вона є - агресором і окупантом і поклали на неї повну відповідальність за невиконання Мінських угод, за порушення режиму тиші, блокування гуманітарних і безпекових питань і звільнення заручників".

Крім того, перший віце-спікер зазначила, що українська сторона ще раз підтвердила готовність негайно розпочати реконструкцію мосту у Станиці Луганській за участю МКЧХ, який блокують "РФ і їх маріонетки".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-