«Інформаційний спротив» назвав ТОП-3 свіжих російських фейків про ЗСУ

«Інформаційний спротив» назвав ТОП-3 свіжих російських фейків про ЗСУ

Укрінформ
Група «Інформаційний спротив» викрила три свіжих фейки про Збройні сили України на Донбасі, за допомогою яких російські пропагандисти намагаються дискредитувати військово-політичне керівництво України, а також командний склад ЗСУ і ООС.

Про це йдеться в публікації на сайті «ІС».

«Наприкінці 2018 року на окуповані території Донецької і Луганської областей заїхала свіжа ротація російських військових пропагандистів. З новими силами вони взялися до роботи, відзначившись свіжою порцією відвертих фейків про ВСУ на Донбасі», - йдеться в повідомленні.

Першим фейком, як зазначають в «ІС», є твердження, що ЗСУ нібито знищили машину КП «Вода Донбасу», поранивши трьох мирних жителів.

«10 січня 2019 року російські і проросійські ЗМІ вибухнули хвилею публікацій щодо обстрілу нібито українськими воїнами комунальників на автомобілі КП «Вода Донбасу», які проводили планові роботи на окупованій проросійськими терористами території. Не було враховано деякі деталі, які розбили в пух і прах доказову базу російської сторони. Ці особливості координатор «ІС» Дмитро Тимчук вказав у своєму розслідуванні. В результаті проведення пояснювальної роботи стало зрозуміло, що автомобіль уразили вогнем саме з боку «ДНР», а сама ситуація є інсценованою для звинувачення української сторони. У принципі, такі постановки російських пропагандистів не нові: ми пам'ятаємо тролейбус у Донецьку, маршрутку в Волновасі тощо», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Facebook видалив 512 пропагандистських сторінок росіян

Як пише «ІС», на продовження інсценування були продумані подальші ходи: «було зроблено провокаційний дзвінок нібито журналістки неіснуючого українського телеканалу нібито посадовій особі однієї з бригад Збройних сил України. Питання ставилися в такому порядку, щоб у подальшому використовувати запис про ситуацію щодо обстрілу автомобіля «Води Донбасу» в своїх інтересах. Тобто, спробувати переконати людей і зняти з себе провину за знищення автомобіля і поранення мирних жителів. Підготовлений запис нічого нового не дав. У результаті неодноразових спроб повернути розмову в потрібне русло, було сфабриковано гучні заголовки для подальшого розгону інформації на ресурсах пропагандистів і провідних ЗМІ Росії».

Другим фейком російських пропагандистів є твердження, що «українські військові мерзнуть в окопах на Донбасі», зазначають в «ІС».

«Наступним ходом російських військових пропагандистів став відеоролик з уявних українських передових позицій, де «голі й босі» українські військові в капцях на босу ногу посеред зими скаржаться на те, що їм за дровами потрібно бігати через відкрите поле за 70 метрів від ворожих позицій під снайперським обстрілом. Дане відео підхопили навіть деякі блогери й журналісти українського сегменту інформаційного простору. Однак незабаром вони розібралися і видалили дане відео зі своїх сторінок у соціальних мережах. Більшого поширення даний продукт не отримав - за межі соціальних мереж і Youtube не вийшов», - наголошується в публікації.

І третій фейк - «ціла рота ЗСУ відмовилася виходити на свої позиції в ООС».

«Не можемо не згадати вигадку російських пропагандистів щодо відмови особового складу другої роти третього батальйону однієї з мотопіхотних бригад виходити на свої позиції. У принципі, в цьому випадку вже позначилася втома авторів ідеї, тому вони обмежилися лише усним виступом людини, яка гордо себе називає «офіційним представником народної міліції ЛНР» Андрієм Марочко. Відео- і аудіопродукт не стали робити, чим, скоріш за все, знову викликали гнів керівництва», - йдеться в публікації.

Як наголошують в «ІС», у своєму виступі Марочко спирався на нібито перехоплення переговорів українських командирів. Однак під час складання тексту для брифінгу не було враховано деякі нюанси: невідповідність назв населених пунктів (названі знаходяться в тилу «ЛНР») і відмінна від збройних сил Росії організаційно-штатна структура підрозділів української армії.

«Та все це говорить про те, що після проведеної ротації мета російських пропагандистів залишилася такою як і раніше - намагатися дискредитувати військово-політичне керівництво України, командний склад ЗСУ і ООС, командирів тактичного рівня. І в подальшому ворог намагатиметься створити й розповсюдити подібні інформаційні продукти», - підсумували в «ІС».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-