ОБСЄ допомагає Україні моніторити стан річок на окупованому Донбасі

ОБСЄ допомагає Україні моніторити стан річок на окупованому Донбасі

Укрінформ
Два роки тому Україна звернулася до координаторів ОБСЄ з проханням про допомогу у моніторингу стану водних ресурсів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. За цей час було розроблено нову систему моніторингу річки Сіверський Донець.

Про це поінформував міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак під час представлення проекту ОБСЄ в Україні вдосконалених інструментів моніторингу довкілля територій, постраждалих від конфлікту на Сході України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ті фахівці, які моніторили стан водних ресурсів річки та притоків Сіверський Донець, опинилися обмежені в ресурсах, тому що у 2014 році змушені були евакуюватися зі своїх робочих місць і втратили всі інструменти для роботи. Два роки тому ми звернулися по допомогу до координаторів ОБСЄ. За цей час змінилося водне законодавство України, відбувся перехід до Басейнових управлінь. І сьогодні вже можна говорити про результати досліджень басейну річки Сіверський Донець", - сказав міністр.

Він зазначив, що це перший водний басейн в Україні, моніторинг якого вже завершено після прийняття нового законодавства України про охорону водних ресурсів, інші водні басейни ще досліджують. Дослідження 2018 року засвідчили, що проблеми водних ресурсів не зменшуються, а, можна сказати, перебувають на критичній відмітці.

Експерт-еколог Олексій Ярошевич розповів, що в Донському басейні - таку назву має водний басейн, де протікає річка Сіверський Донець, 99% водних ресурсів припадає саме на Сіверський Донець і 1% - на Дон, який частково протікає по окупованій території.

Читайте також: Життя в окупації змінило ставлення до Росії на Донбасі й у Криму - Порошенко

"За оцінками експертів, Донський басейн містить 699 масивів поверхневих вод. Із них 203 такі, що зазнали істотних морфологічних змін. Тобто 40% поверхневих вод басейну зазнали суттєвих морфологічних змін. А загалом, жоден з масивів поверхневих вод не є таким, щоб можна було визнати, що він у нормальному стані", - сказав Ярошевич.

Експерт розповів, що басейн Сіверського Донця в межах України становить 55% від загальної площі водозабору в регіоні, має розгалужену мережу з 290 річок понад 10 км завдовжки і відрізняється вираженою ассиметрією: 68% займає лівобережна частина басейну і 32% - правобережна. Така нерівномірність розподілу стоку поєднується зі скупченістю промислових підприємств та щільністю населення на правобережній частині басейну. Тож моніторинг стану водних ресурсів відбувається переважно в місцях більшої активності.

Експерт-еколог від ОБСЄ Ніколай Денісов розповів, що місією була проведена велика робота на окупованій території Донбасу, але достовірної інформації про процеси, що тривають на водних об'єктах регіону, тим не менше і досі немає.

Він зазначив, що 87% водних ресурсів басейну протікають по території України і 13% - на тимчасово окупованій території: 5% - у Донецькій області і 7% - у Луганській. З початку війни звітність упала вдвічі по Донецькій області і втричі - по Луганській. На сьогодні, за словами експерта, немає достовірної інформації, що ж відбувається з водними ресурсами на окупованих територіях. Загалом, показники поверхневих вод кілька років тому критично впали, а потім повернулися до довоєнних показників. "Можливо це відбулося через закриття багатьох промислових підприємств, а можливо, такі дані через брак достовірної інформації", - наголосив експерт ОБСЄ. І підкреслив, що найменш відомо, що відбувається з підземними водами в місцях затоплення шахт.

"Через проблему затоплення більш як половини шахт центрального Донбасу, підземні води в дуже поганому стані. Відомо про 39 затоплених шахт. Це призвело до хімічних змін у підземних водах. Вже відомо про зростання вмісту солей, зростання окислюваності. Але внаслідок цього можуть потрапити до підземних вод дуже небезпечні речовини, і ці затоплення точно ситуацію не покращать", - сказав Денісов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-