У Керченській протоці

У Керченській протоці "застрягли" майже 150 цивільних суден

Укрінформ
Наразі близько 150 цивільних суден очікують проходу Керченською протокою, рух у якій навмисне заблокувала Росія.

Про це заявив командувач Військово-морських сил ЗС України адмірал Ігор Воронченко, коментар якого оприлюднив прес-центр командування ВМC.

"Також на прохід каналом очікують близько 150 цивільних суден, затримання яких призведе до економічних втрат", - зазначив він.

Воронченко підкреслив, що Україна не хоче продовження ескалації та його переростання у збройний конфлікт.

"Ми готові до всіх варіантів дій, але нашим пріоритетом залишається дотримання норм міжнародного морського права. Сьогоднішні провокації РФ у Керченській протоці не вплинуть на реалізацію планів ВМС ЗС України щодо захисту національних інтересів України в Азовському морі", - зауважив командувач ВМУ ЗС України.

За його словами, Росія сьогодні заблокувала прохід корабельної групи ВМС ЗС України через Керченську протоку "брехливими й провокативними діями", а внаслідок тарану  російськими кораблями українського військового буксира виникла небезпека мореплавства для українських моряків.

"Крім того, РФ здійснила провокативні дії військової авіації з відкритою демонстрацією ударної ракетної зброї проти катерів ВМС ЗС України та навмисне використання цивільного судна для штучного перекриття руху в каналі, повністю заблокувавши рух у Керченській протоці", - заявив командувач українських ВМС.

Він наголосив, що сьогоднішні події вкотре продемонстрували агресивність Російської Федерації та нехтування нею нормами міжнародного морського права, Договору між Україною та Росією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки та усталених правил морської поведінки.

"Особливо протягом останніх двох тижнів офіційні представники країни-агресора намагалися впевнити в надмірності уваги міжнародної спільноти до Азовського регіону, запевняли про вільне і безпечне судноплавство у зазначеному регіоні. Проте реалії показують, що з 2014 року нічого не змінилося", - констатував адмірал Воронченко.

Як повідомлялося, прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Зокрема, корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира "Яни Капу", внаслідок чого було пошкоджено головний двигун корабля, обшивку і леєрну огорожу, втрачено рятувальний плот.

У ВМС запевняють, що про намір здійснити перехід попереджали заздалегідь і діяли в рамках міжнародного права.

Водночас у ФСБ Росії заявили, що три українські військові кораблі в Азовському морі "незаконно увійшли до територіальних вод РФ і попрямували до Керченської протоки".

Читайте також: Російські вйськові погрожують українським кораблям зброєю, вимагаючи зупинитися

У МЗС України наголосили, що розцінюють агресивні дії кораблів Російської Федерації як порушення норм Статуту ООН і Конвенції ООН з морського права.

За даними ВМС, українські військові кораблі кілька годин не можуть зайти до Керченської протоки, оскільки рух у ній перекрито в обидва боки "у зв'язку з посадкою на мілину танкера перед мостом з боку Азовського моря".

Крім того, було зафіксовано захід двох ударних вертольотів ЗС РФ Ка-52 на бойовий курс із захватом на супроводження бортовими системами управління зброєю катерів Військово-морських сил ЗС України.

О 19 годині ВМС ЗСУ повідомили, що після початку руху на вихід корабельної групи ВМС ЗС України з Керченської протоки російські кораблі та катери розпочали переслідування та в ультимативній формі вимагають зупинитися під загрозою застосування зброї. З'явилася також інформація про перекидання російського спецназу на прикордонний корабель ПС ФСБ РФ "Дон" з метою спроби абордажу. Катери українських ВМС продовжують виконання поставленого завдання.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-